Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. listopadu 2019 9:10
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Edward Snowden varuje, že společnosti jako Facebook a Google o nás vědí příliš mnoho

TECH
Uložit Uložené

Možná však spíše potřebuje zpropagovat svou novou knihu.

Edward Snowden je známým americkým whistleblowerem. V roce 2013 zveřejnil informace o rozsáhlých sledovacích a odposlouchávacích programech NSA. Dnes podle dostupných informací žije v Rusku, kde mu byl udělen azyl.

Často se však vyjadřuje i k tématům ze západu, zvláště pokud souvisejí s bezpečností a IT technologiemi. Nyní hlavně proto, že v září vyšla jeho kniha Permanent Record.

Mluvil i s redaktorkou magazínu Recode, které řekl, že NSA už dnes pro lidi není tou největší hrozbou. Tu prý je třeba hledat jinde, na stránkách a profilech Facebooku.

Doporučeno
Když vás unesou „oni”. Nevyřešený případ tajného agenta nahání husí kůži dodnes Když vás unesou „oni”. Nevyřešený případ tajného agenta nahání husí kůži dodnes 26. října 2019 13:56

„Hlavním cílem Facebooku, ať už to veřejně přizná, nebo ne, je sestavit perfektní záznamy o soukromých životech a následně toho využít na vlastní obohacení. A kašlat na důsledky,“ říká Snowden.

Podle něj je to vlastně podobné jako to, co dělá NSA. Podobný model má prý i Google. „Tváří se, jakože spojují lidi. Och, a organizujeme data,“ dodává. Podle něj však mají vlády nad soukromými společnostmi stále navrch, protože mohou využívat více zdrojů informací.

Technologické společnosti by neměly prý být schopné nahlížet do našich zpráv, ani pod záminkou toho, že nám pak nejčastěji využívané kontakty vyskočí jako první. Podle Snowdena tak paradoxně americký pátý dodatek ústavy chrání občany spíše před prohledáváním bytů a odposlechem od vlád, zatímco technologické společnosti si údajně mohou dělat, co chtějí.

Edward Snowden varuje, že Facebook a Google o nás vedia príliš veľa
Edward Snowden varuje, že Facebook a Google o nás vedia príliš veľa Zdroj: TASR

Faktem však zůstává, že ani tento výrok není úplně pravdivý. To, co firmy s tvými osobními daty dělají, by měly mít zveřejněno v podmínkách použití dané služby. Už druhá věc je však to, že je málokdo čte.

EU zase přišla s pravidly kolem tzv. GDPR, podle kterých můžeš technologickou nebo jakoukoliv jinou společnost požádat o to, aby ze svých záznamů vymazala úplně všechno, co se týče tvé osoby.

Závažná pochybení ohledně soukromí a bezpečnosti by také mohla mít negativní dopad na veřejné mínění o dané firmě. Takto kvůli mnoha skandálům prakticky skončila společnost Yahoo. Dnes ji na správu e-mailů používá už jen málokdo.

Domů
Sdílet
Diskuse