Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2019 14:16
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Bill Gates se bojí příliš vysokých daní pro milionáře. Zaplatil jsem více než kdokoli jiný, říká

NEWS
Uložit Uložené

Bývalý šéf Microsoftu ale podporuje vyšší daně z nemovitostí a sám velkou část svého majetku investoval do dobročinných projektů.

V několika zemích včetně Česka se stále častěji diskutuje o tom, že bohatí lidé vlastní až příliš mnoho majetku na úkor chudších vrstev obyvatelstva. 

Zobrazuje to například poslední graf Rádia svobodná Evropa. Největší rozpor je podle něj v Rusku, kde vlastní 1 % nejbohatších obyvatel až 58 % veškerého majetku. Evropský průměr je přitom přibližně 30 %.

Druhá (šedá) část grafu, vyjadřuje, kolik procent majetku vlastní nejbohatší desetina obyvatelstva.

Tento nepoměr pak jen podporuje návrhy politiků, kteří tvrdí, že bohatí by měli platit vyšší daně a část svého majetku tak více či méně dobrovolně předat chudším, respektive státu a jeho sociálním službám. 

O podobné dani z bohatství se aktuálně diskutuje i v USA díky demokratické kandidátce na prezidenta Elizabeth Warren. 

Proti je ale podle The Verge jeden z nejbohatších lidí na planetě, Bill Gates. V rozhovoru pro CNBC reagoval bývalý šéf Microsoftu na toto téma poměrně jasně: „Na daních jsem zaplatil přes 10 miliard dolarů. Zaplatil jsem více než kdokoli jiný. Pokud bych měl dát 20 miliard, je to v pořádku. Ale pokud by to mělo být 100 miliard, začnu trochu počítat, kolik mi zůstane.“

Opačné názory zase vycházejí z toho, že boháči často své peníze vydělali díky vlastním znalostem, šikovnosti či tvrdé práci. Jakékoliv masivní odebírání jejich majetku by tedy bylo přesným opakem spravedlnosti, po níž část obyvatel aktuálně volá.

Samotný Gates například v rozhovoru tvrdí, že by byl za vyšší daně z nemovitostí a vůbec vyšší příjmy státu z výběru daní. Obává se ale příliš extrémních hodnot a dodává také: „Možná nejsem zcela nestranný, ale myslím, že pokud vytvoříte super hodnotnou společnost, alespoň část z ní by vám měla zůstat na spotřebu a vyrovnání filantropické činnosti.“

Bill Gates totiž velkou část svého majetku věnoval na charitu, například do prevence dětské obrny v Africe, filtrace odpadních vod ve slumech nebo nově i do boje s globálním oteplováním. Některé z aktivit přibližuje i aktuální dokument Inside Bill's Brain dostupný na Netflixu.

Domů
Sdílet
Diskuse