Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. října 2016 15:09
Čas čtení 0:00
Simon K.

222 dní v kuse jedl pizzu a stal se svalnatějším, silnějším a s menším podílem tuku

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Každý jeden den si užíval pojídání pizzy. To, jaké měl výsledky po 222 dnech, mnohé překvapí.

Byl jednou jeden chlápek, jmenoval se Richard Meadows a miloval pizzu. Jednoho dne ho napadlo, že všem pochybovačům dokáže, jak se dostane do formy pojídáním podle mnohých nejhříšnějšího jídla, a sice pizzy. A to ne jednou za čas, ale každý jeden den! A že těch dnů nebylo málo. Richard tento svůj projekt nastavil na magických 222 dní a pizzové radovánky mohly začít. Výsledky po 222 dnech mnohé dost zaskočily.

222 dní v kuse jedl pizzu a stal se svalnatějším, silnějším a s menším podílem tuku
Zdroj: www.instagram.com

Richard však není žádný blázen a nic nedělal jen tak. Chtěl ukázat, že potraviny, které mnozí démonizují a připisují jim nejrůznější nemoci světa, tloušťku a špatný zdravotní stav, mohou být také konzumovány a dosáhneme jimi úplného opaku. Do hlav jsou nám tlučeny myšlenky, že existují „dobré“ a „špatné“ potraviny, aniž bychom se podívali na fakta, která uvádí nejen věda, ale ukazují je i výsledky lidí. Výsledky, jako například Richardův. Co dělají tlustí lidé bez pohybu, aktivit, kteří jsou často nemocní, nemají sílu, ale naopak kila přebytečného tuku a minimum svalové hmoty? Jedí zmrzlinu, McDonald's, cereálie či pizzu. No a jsme doma. Pokud se následně zkoumá jejich stav ve spojení se stravou, automaticky se ukáže, že tyto dané potraviny jsou špatné. Málokdo si však uvědomuje, že špatné jsou proto, protože je jedí obézní lidé bez aktivity a jedí je v příliš velkém množství a často!
 
Lidé, kteří nerozumějí výživě a jejím zásadám, si řeknou, že to je hloupost. Jedl 222 dnů v kuse pizzu a byl s menším procentem tuku, silnější a svalnatější? Blbost! Vždyť to je sen všech. Inu, v tom případě vás nebudeme obtěžovat podrobnostmi a doporučujeme přečíst si náš článek o flexibilním stravování, také drobné pomluvy čistého stravování a na příběh Richarda se podívat až potom. Pokud tě zajímají Richardovy doplňky výživy, kromě proteinu konzumoval i kreatin, protože jak říká, je extrémně levný a účinný, s čímž souhlasíme.

Ve stravě nechyběl protein, mléko, ovoce, zelenina, kuřecí prsa, rýže, bílkovinné cereálie, vločky...

222 dní v kuse jedl pizzu a stal se svalnatějším, silnějším a s menším podílem tuku
Zdroj: www.instagram.com
 

Nechceme však uvádět prvoplánové informace, že někdo jedl pizzu a najednou byl silnější, svalnatější a s menším procentem tuku, proto si objasníme několik faktů. Richardova hodnota TDEE (celkový energetický výdej) je přibližně 4000 kalorií, což je značně nad průměrem většiny populace. Jedna větší pizza tedy tvořila asi 30-40 % jeho celkového příjmu kalorií za den. Rovněž je pro objektivitu třeba dodat, že během tohoto jeho projektu trénoval více a tvrději než kdykoliv předtím. Kdysi dávno cvičil pravidelně, ale pak kvůli zranění měl delší pauzu a pokud cvičil, tak jen velmi opatrně. Nebylo to tak, že trénoval stále extrémně tvrdě a najednou přidal pizzu do jídelníčku a nastaly čáry máry. Víme, že strava je důležitá, ale bez tréninku vysněná kompozice postavy jednoduše nenastane a právě trénink je neodmyslitelnou součástí stravování, pokud chceme docílit růstu svalů. No a trénink Richarda nebyla žádná procházka růžovou zahradou, čili ne, neexistují žádné zkratky!

222 dní v kuse jedl pizzu a stal se svalnatějším, silnějším a s menším podílem tuku
Zdroj: www.instagram.com
222 dní v kuse jedl pizzu a stal se svalnatějším, silnějším a s menším podílem tuku
Zdroj: thedeepdish.org

Richard měl prostě těžké tréninky, k nim přidával kardio a počítal si kalorie. Nyní si odmysleme na chvíli zmíněnou pizzu. Ta, jak jsem psal, tvořila asi 30-40 % denního kalorického příjmu. Co tedy tvořil zbytek? Nutričně hodnotné a kvalitní potraviny. Opět - žádné zkratky. Stravu prostě musí tvořit především tyto potraviny, abychom pokryli příjem vlákniny, minerálů, vitamínů a dostatečného množství bílkovin. Jelikož jeho příjem 4000 kalorií je značně vysoký, Richard si mohl dovolit jednu pizzu „fitnout“ do kalorií každičký den.

Richard mal jednoducho ťažké tréningy, k nim pridával kardiopočítal si kalórie. Teraz si odmyslime na chvíľu spomínanú pizzu. Tá, ako som písal, tvorila asi 30-40 % denného kalorického príjmu. Čo teda tvoril ostatok? Nutrične hodnotné a kvalitné potraviny. Opäť – žiadne skratky. Stravu jednoducho musia tvoriť predovšetkým tieto potraviny, aby sme pokryli príjem vlákniny, minerálov, vitamínov a dostatočného množstva bielkovín. Keďže jeho príjem 4000 kalórií je značne vysoký, Richard si mohol dovoliť jednu pizzu „fitnúť“ do kalórií každučičký deň.

Po 222 dnech přibral 6,1kg, ale ztratil 1,5 % tuku! Stehna mu narostla o 2cm, v pase zhubl 2cm, hrudník se mu zvětšil o 6cm a ruce o 4cm. Pochopitelně si své odbyla i svalová paměť.

222 dní v kuse jedl pizzu a stal se svalnatějším, silnějším a s menším podílem tuku
Zdroj: https://www.instagram.com/richard.meadows/

A co krevní testy? Tři ze čtyř ukazatelů se zlepšily a poukázat je třeba hlavně asi na snížení množství LDL (špatného cholesterolu).

222 dní v kuse jedl pizzu a stal se svalnatějším, silnějším a s menším podílem tuku
Zdroj: www.instagram.com

Na druhou stranu, sám nevím, jestli je dobré, že takové experimenty vznikají, nebo ne. Protože další roky se budou lidé hádat. O čem? Jeden druhému řekne, že můžeš jíst každý den pizzu a ztrácet tuk. Když to ale řekneš někomu, kdo nezná ani základy o výživě, tak je rázem oheň na střeše. Opět se začnou řešit otázky, zda kalorie jsou jako kalorie a jak to funguje. Na jedné straně je to chyba lidí hlásajících takové výroky, které však neplatí při nesprávném a neúplném pohledu na věc. Na druhou stranu je to však pouze zaslepený pohled na stravování.
 
V tom správném kontextu smíme říci, že jíst oblíbená jídla v rozumném množství můžeme a přitom dokážeme na 100 % budovat svalovou hmotu či ztrácet tuk. V konečném důsledku Richardův příběh nebude pro mnohé naprosto překvapivý, ale snad si alespoň další striktní „clean eateři“ uvědomí, že tilapie na vodě s brokolicí 8x denně není jediná, resp. ta správná cesta. Předtím, než začneš sbírat štěrk, zaměř se na velké skály. Jak jsme již několikrát uváděli, zaměř se ve stravě na nutričně hodnotné výživné potraviny, naplň nejen svůj příjem kalorií, ale i příjem mikroživin, minerálů, vitamínů, vlákniny a v rámci pár zbytkových procent z příjmu si s jídlem hraj. Dej si to, na co máš chuť a na tvé cíle to nebudeme mít žádný negativní dopad. Pokud máš ve stravě chaos a chceš, abychom se o tebe postarali my s maximální personalizací, mrkni sem.

Domů
Sdílet
Diskuse