Na přípravu jednoduchý, vzhledově a chuťově povedený... Bonusem jsou parádní nutriční hodnoty - jeden kousek má totiž jen 74 kalorií!
Dýně použitá v sladkých receptech ti asi připadá jako divný nápad, ale proč ne? Chutná fakt dobře, obsahuje kopec mikronutrientů, málo kalorií a v podzimním období ji seženeš asi všude. My jsme ji zakomponovali do našeho parádního cheesecaku. Rozhodli jsme se vynechat těsto (ubereme kalorie a řekněme si, všichni máme raději nádivku). Postačí nám jen pár surovin a o nízkokalorický dezert se slušnou dávkou bílkovin máme postaráno. Je výborný i samotný, ale rozehřátou čokoládou mu dodáš ten správný šmrnc.
INGREDIENCE
400g dýňového pyré (uvařená nebo upečená a rozmixovaná dýně)
500g jemného tvarohu
3 vajíčka
10g kakaa
40g javorového sirupu (libovolné sladidlo podle chuti)
1 ČL vanilkového extraktu
2 ČL skořice
1/2 ČL mletého zázvoru
POSTUP
Tvaroh smícháme s vajíčky, vanilkovým extraktem a javorovým sirupem. Tvarohovou směs si rozdělíme na 3 části. Do jedné vmícháme dýňové pyré se skořicí a zázvorem. Do druhé přisypeme kakao a třetí necháme tak. Do dortové formy (průměr 20 cm) postupně navrstvíme 1/2 dýňové směsi (je jí nejvíce), na ni lžící přidáváme 1/2 kakaové a tvarohové směsi. Jemně promícháme nožem pro vytvoření mramorového efektu. Postup zopakujeme ještě jednou. Cheesecake pečeme přibližně 45 minut na 170 °C. Před krájením ho necháme pořádně vychladnout, nejlépe přes noc. Můžeme ho podávat pokapaný rozehřátou čokoládou.
NUTRIČNÍ INFORMACE
na 1 kousek (z celkového množství vyjde na 10)
Kalorie: 74
Bílkoviny: 9g
Sacharidy: 8g (z toho vláknina 1g)
Tuky: 2g