Mňam. Křupavá ovesná posýpka, krémová nádivka a sladké karamelizované jablíčka tvoří neskutečně chutný dezert.
Tak tento koláček rozhodně stojí za vyzkoušení. Nelekněte se množství ingrediencí, příprava totiž vůbec není složitá. Sladili jsme většinou stévií, ale jablíčka doporučujeme opéct s kokosovým cukrem nebo medem. Také u drobenky je praktičtější tekuté sladidlo, protože vločky a oříšky „slepí“ dohromady. Kromě chuti se nám zamlouvají a nutriční hodnoty, kousek dortu má jen 150 kalorií a 8g bílkovin. Takže rychle do kuchyně, jde se péct.
INGREDIENCE
korpus
80 g ovesné mouky (rozmixovaných vloček)
40 g vlašských ořechů
1 vajíčko
sladidlo dle chuti (stévie)
voda podle konzistence
nádivka
2 středně velká jablka
1 lžičku skořice
10 g kokosového cukru
troška vody
350 g jemného tvarohu
15 g vanilkového pudinkového prášku
1 vajíčko
sladidlo dle chuti (stévie)
drobenka
20 g vlašských ořechů
40 g ovesných vloček
10 ml kokosového oleje
tekuté sladidlo podle chuti (med, javorový sirup)
POSTUP
Nejdříve si připravíme korpus. Vločky a oříšky si rozmixujeme, přidáme vajíčko, sladidlo, trošku vody a vypracujeme si tužší těsto, které vtlačíme do dortové formy (průměr 20 cm). Korpus pečeme 10 minut na 180 °C. Zatím si oloupeme a nakrájíme jablíčka na menší kousky. Posypeme je skořicí, kokosovým cukrem, podlijeme troškou vody a opečeme na pánvi. V misce si utřeme tvaroh s vajíčkem, přidáme pudinkový prášek a osladíme podle chuti. Na předpečený korpus navrstvíme jablíčka, zalijeme je tvarohovou náplní a pečeme 30 minut na 180 °C. Na závěr si připravíme drobenku, vlašské ořechy nasekáme nadrobno a smícháme s ostatními ingrediencemi. Drobenkou zasypeme vrch koláče a pečeme dalších 10 minut. Před krájením necháme koláč pořádně vychladnout.
NUTRIČNÍ INFORMACE
(Na 1 kousek, z celkového množství jich bude 10)
Kalorie: 154
Bílkoviny: 8g
Sacharidy: 17g (vláknina 3g)
Tuky: 7g
Pokud se ti recept podaří, věz, že sledujeme i #fitcult na Instagramu. Fotku určitě nezapomeň označit naším hashtagem.