Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2017 10:37
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Váží 382 kilogramů a ve fitness reality show místo hubnutí přibral. James už přežil i několik infarktů

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Jeho otec kvůli převozu do nemocnice dokonce přesunul hypotéku za cenu vyšších úroků.

James King je 46letý muž z amerického Kentucky, aktuálně vážící asi 382 kilogramů. Všechno to začalo, když mu v dětství zemřela jeho matka, alkoholička. James se začal intenzivně přejídat a mílovými kroky přeskakoval hranice desítek kilogramů. Žil jen s otcem a po čase se k jeho stravovacím návykům přidala i přítelkyně.

 

James se momentálně téměř nedokáže pohnout a nohama nehýbal už několik týdnů. Nedokáže ovládat většinu svého těla, a to včetně vylučování. Obě nepříjemné substance jsou tak automaticky odváděny hadičkami do speciálních vaků, leží na posteli, jídlo mu je donášeno a miluje fast-food, kterého se odmítá vzdát. Kvůli nesmírným haldám tuků ho už napadlo i množství bakterií způsobujících cellulitis, přiživujíc se právě na zásobách tuku. Jeho celé nohy tak vypadají jako pokryté obrovskými odpuzujícími vyrážkami. Jeho otec Don však stále dokáže uvažovat racionálně a o svého syna se stará. Ten sice stále chce jen fast-food, neuvědomujíc si svůj tragický stav, Don se však rozhodl pro změnu. Kontaktoval reality show My 600lb Life sledující život až příliš obézní lidi.

 

Jamese se ujal speciální doktor zabývající se operacemi souvisejícími právě se ztrátou hmotnosti. Nejprve ho však bylo třeba převézt do nemocnice. To se může jevit jako běžný úkon, nikoliv však v případě Jamese. Toho totiž z domu vynášelo několik hasičů do speciální sanitky, přičemž se cena celého převozu vyšplhala na více než tisíc dolarů. To si Don nemohl dovolit a po krátkém zvažování usoudil, že pro dobro jeho syna bude lepší, když odloží splácení hypotéky na později, a to i za cenu vyšších úroků. Před cestou mu však doktor řekl, aby shodil alespoň 70 kilogramů, jinak nebudou žádné zdravotní úkony možné. Jakmile však James dojel do nemocnice, dostal infarkt a po rychlém ošetření byl okamžitě převezen zpět domů. Doktor z reality show mu však na cestu přibalil přísný stravovací plán s důrazem na maximální počet přijatých kalorií za den. Don s Jamesem se ho snažili dodržovat, vydrželi asi dva měsíce. I přesto byl však James často hladový a počet jeho infarktů se jen stupňoval.

 

 

 

Za další dva měsíce plné nového životního stylu ho doktor navštívil u něj doma a hned na pohled bylo jasné, že není lehčí ani o gram. Ve skutečnosti vážil asi o 80 kilogramů více. Kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu, zničenému (nejen) metabolismu, hormonům a žádnému pohybu se většina jídla jednoduše ukládala, jeho tělo ho zkrátka nebylo schopno strávit. Lékaři nakonec došla trpělivost a nasadil ještě přísnější plán s přesným popisem potravin, které mohl James přijmout. 800 kalorií za den se mělo skládat pouze ze zdravých jídel a ze žádného fast-foodu. James následně opravdu zhubl, ale jen o asi 30 kilogramů. Po skončení reality show tak byl asi o 50 kilogramů těžší, než když s ní začal.

 poor guy :(

 

Dlouhodobá udržitelnost však šla na vedlejší kolej a James ve finále skončil mnohem tlustší, než když začal. A proč vlastně píšeme něco takového? Divil by ses, kolik existuje lidí, kteří si stále nedokáží uvědomit, že jejich extrémní nadváha jim může zničit celý život. Někteří si to neuvědomují, někteří si to uvědomit nechtějí. Proto je dobré, aby člověk neskončil v takových extrémech, protože cesta zpět bývá o to těžší, a když chceme udržitelné výsledky, tak i delší, ale zdravotně na tom může být osoba tak špatně, že může být opravdu pozdě. A podobné reality show jsou většinou ne tou správnou volbou. Jejich účastníci často skončí za pár let ještě těžší než před přihlášením, což bohužel není jen domněnka, ale fakt. Optimální je najít si v tomto procesu hubnutí ten správný balanc a pomalejší přístup dokáže umožnit dlouhodobější a celoživotní výsledek a ne jen vytvořit krátkodobou záplatu, která se dříve či později pravděpodobně roztrhne. James však asi ani nechtěl a je jen otázkou, proč se někteří lidé dokáží sami takto zničit. Na druhé straně, nedokáže si jít pro jídlo, ale ostatní lidé mu i tak nosili fast-food. Proč? Jen proto, že řekl, že ho miluje? Můžeme hledat chybu pouze u Jamese?

 

Domů
Sdílet
Diskuse