Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2019 16:37
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Rush na B či legendární de_dust2. Counter-Strike 1.6 hráli všichni a i po 15 letech existují přeplněné servery

Rush na B či legendární de_dust2. Counter-Strike 1.6 hráli všichni a i po 15 letech existují přeplněné servery
TECH STEAM
Uložit Uložené

Jedna z těch her, která neumřela ani po mnoha letech letech.

Pokud patříš do generace, která hrála hry jako Diablo I, Doom 2 či Warcraft 2, určitě si pamatuješ na šílenství, které přišlo s Half-Life od Valve a Sierra Studios. Právě s touto hrou přišla v roce 1999 i značka Counter-Strike, „cé-esko“ bylo její součástí jako mód. O rok později přišla první verze hry 1.0 a tobě je zřejmě srdci nejbližší 1.6.

B-4-2, B-6, B-8-2 a B-8-4. Máš v ruce kalach, na sobě vestu s helmou a HE (odpalovací granát). Píšeš do chatu RUSH B, protože máš dobrý spawn. Za tebou utíká „terák“ s bombou, plantnete a snažíte se ji ubránit před cétečkami. Na konci kola zazní Terrorists Win a v tom novém dokupuješ, co je třeba. Bereš už i smoke, flashbang a glock měníš za „dezerty“. Jednoduchý cíl, svižné tempo a každé kolo je jiné.

Doporučeno
Death Stranding je dechberoucí zážitek a žhavý kandidát na nejlepší hru roku (Recenze) Death Stranding je dechberoucí zážitek a žhavý kandidát na nejlepší hru roku (Recenze) 1. listopadu 2019 21:06

Counter-Strike před dvěma desítkami let určil, kam bude směřovat vývoj FPS her. I ostatní se snažili, přišla neméně známá série her Battlefield či Call of Duty. Všichni vývojáři chtěli zopakovat nevídaný úspěch Valve. Do takové míry, jak se to podařilo jednašestce, se to však nikomu nepodařilo. 

Chodilo se drtit do herny

Pokud se na to podíváme z perspektivy, CS hrálo ve prospěch několik okolností. Hra přišla ve správný čas, kdy začal rozmach internetu a počítačů. Zároveň se ukázalo, že je možné soupeřit mezi sebou v online světě na úrovni a tak, aby to člověka neustále bavilo. No a v neposlední řadě, bojovali proti sobě teroristé proti policistům. Téma, které bylo kolem roku 2000 více než živé.

U nás byl start her jako takových značně pomalejší ve srovnání se západem. Na přelomu tisíciletí počítač ani zdaleka nebyl samozřejmostí. Ti, co ho nevlastnili, navštěvovali herny a mnozí z nich tam hrávali právě CS. Nejdříve se tam však hrával Half-Life a CS 1.5.

„Vzpomínám si, že jsme tam chodili téměř každý víkend. Bylo tam 10 počítačů, hrávali jsme 5 na 5. Objednali jsme si celou hernu i na dvě či tři hodiny,“ říká jeden hráč, kterého jsme oslovili. „Tehdy jsem měl asi 15 let. My jsme počítač měli, ale mnoho kluků ne. Doma jsem trénoval proti botům,“ směje se.

Rush na B či legendárna de_dust2. Counter-Strike 1.6 hrali všetci a aj po 15 rokoch existujú preplnené servery
Rush na B či legendárna de_dust2. Counter-Strike 1.6 hrali všetci a aj po 15 rokoch existujú preplnené servery Zdroj: Valve

„Pamatuji si, jako kdyby to bylo včera. Psal se rok 1999 a můj starší bratr mě vzal (samozřejmě nuceně) s nim do jedné z prvních PC heren v Bratislavě. Bylo to kousek od nás a je to pravděpodobně největší milník v mém životě. Od toho momentu se mi asi změnil svět,“ vzpomíná na své začátky s CS Ivan Dev1 Lazarov, někdejší hráč Counter-Strike 1.6. a dnes streamer hry Counter-Strike: Global Offensive. 

Pokud jsi došel na LAN party, byl jsi šéf

Dnes, když čteme, jak jsou dotované turnaje ve Fortnite, mávneme pouze rukou. Už to člověka až tak nepřekvapí. Před 15 lety bylo ale vyhrát ve hře klávesnici, myš či pár korun něco nemyslitelného. Pořádaly se dva druhy offline zápasů v hernách – nezávislé, do kterých se přihlásilo pár 5členných týmů, nebo turnaje, které byly závislé na výsledcích online ligy.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 77628 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké ligy Counter-Strike se hrály a co byly public servery;
  • co hrozilo hráčům, kteří cheatovali;
  • které týmy byly úspěšné a ostatní hráči chtěli být jako oni;
  • jak na své Counter-Strike úspěchy vzpomíná Ivan Dev1 Lazarov;
  • jak a kde se dá hrát Counter-Strike 1.6 v roce 2019.
Domů
Sdílet
Diskuse