Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. prosince 2019 22:05
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Prešovský panelák budou muset zbourat úplně celý, tvrdí statik po prvním dni demolice. Jeho stav je kritický

NEWS
Uložit Uložené

Poslední oběť se zatím stále nepodařilo najít.

Od pondělního rána probíhá v Prešově na Mukačevské bourání paneláku, ve kterém 6. prosince ve 12:12:52 explodoval za stále neobjasněných okolností plyn. O život přišlo sedm lidí, jedna oběť je stále nezvěstná a nepodařilo se ji najít ani během prvního dne demolice.

Právě kvůli tomu, že se tělo snažili záchranáři pomocí policejního dronu hledat, musela být demolice místy přerušena. „Tímto systémem jsme nic nezjistili, nic jsme neviděli,“ konstatoval Jiří Raszka ze specializované stavební firmy z České republiky.

Bytovka je z jedné strany zbořena v úrovni čtyř pater pod střechou, podle statika Jozefa Poláka však bude nutné srovnat ji se zemí úplně celou. Situaci budou vyhodnocovat i v nejbližších dnech.

Doporučeno
Takto vypadá 200tunový demoliční bagr z Česka, který zbourá panelák v Prešově. Firma to udělá zdarma Takto vypadá 200tunový demoliční bagr z Česka, který zbourá panelák v Prešově. Firma to udělá zdarma 13. prosince 2019 10:10

Statik Jozef Polák uvedl, že čtyři horní patra byla degradována požárem natolik, že stavební materiál se rozsypal a došlo i k přetížení stropů. „Některé se nám probořily až dolů,“ konstatoval odborník.

V souvislosti s asanací paneláku je Prešov připraven na všechny scénáře. Potvrdil to mluvčí radnice Vladimír Tomek. „Situace se vyvíjí podle toho, jak odkrývají jednotlivé části budovy. Vše je v součinnosti s odborníky. Hned, jak se budeme dostávat níže, budeme mít aktuální informace od statiků. Na základě toho budeme postupovat,“ informoval s tím, že s demoličními pracemi chtějí pokračovat kontinuálně, v součinnosti s českou firmou.

Prešovskú bytovku budú musieť zbúrať úplne celú, tvrdí statik po prvom dni demolácie. Jej stav je kritický, celá sa rozpadáva
Prešovskú bytovku budú musieť zbúrať úplne celú, tvrdí statik po prvom dni demolácie. Jej stav je kritický, celá sa rozpadáva Zdroj: REFRESHER
Domů
Sdílet
Diskuse