Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. prosince 2019 17:42
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Toto jsou oficiálně nejlepší optické iluze roku 2019

TECH
Uložit Uložené

Bláznivé iluze tě donutí pochybovat o všem, čemu jsi dosud věřil. Kterým směrem se podle tebe točí obrázek?

Pamatuješ si ještě na nekonečnou debatu o modro-černých nebo bílo-zlatých šatech? Nebo na hádky s kámošema o tom, zda slyšíte Yanny nebo Laurel? Tato ilustrace posune hranice toho, jak málo můžeme věřit našim vlastním smyslům. Ale schválně, kterým směrem se podle tebe točí tento obrázek? Doleva? Vzhůru? Změní někde uprostřed směr?

Pobláznil tím lidi a vyhrál cenu

Americký ilustrátor Frank Force za toto své dílo získal ocenění za nejlepší iluzi tohoto roku v soutěži The Illusion Contest. Ve videu je vidět klasický řecký symbol ryby (známý jako Ichthys), který se kroutí. Pokud se však vydržíš dívat dostatečně dlouho, zjistíš, že se točí čtyřmi různými směry!

Na první pohled jednoduchý symbol se nejdříve točí kolem své vertikální, později horizontální osy. Naše vnímání toho, co vidíme, se mění podle různých vizuálních pomůcek, které do ilustrace přidal tvůrce. Díky tomu mozek interpretuje tentýž pohyb úplně jinak. Jakmile tyto pomůcky z obrazovky zmizí, pravděpodobně i ty začneš pochybovat o tom, cos vlastně viděl. Už se nedá věřit nikomu a ničemu... zjevně ani vlastním očím.

Domů
Sdílet
Diskuse