Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. prosince 2019 11:27
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Češi za rok 2019 poslali na charitu 8,45 miliardy korun

NEWS
Uložit Uložené

Rok co rok posíláme na dobročinné účely stále více peněz.

Češi za rok 2019 věnovali na dobročinné účely 8,45 miliardy korun. Téměř polovinu z toho věnovaly firmy a čtvrtinu individuální dárci. Data vychází z expertního odhadu Fóra dárců.

Své prostředky na dobročinné účely pravidelně daruje pouze 14 % občanů České republiky. Připočteme-li k nim i příležitostné dárce, jedná se o 41 % Češek a Čechů. Lidé nejčastěji přispívají částku od 201 do 500 korun. Aktivnější jsou ženy (48 %) než muži (35 %). 

Doporučeno
I letos můžeš obdarovat české seniory milým vánočním dárkem. Zároveň můžeš koupit stylové ponožky přímo od babičky I letos můžeš obdarovat české seniory milým vánočním dárkem. Zároveň můžeš koupit stylové ponožky přímo od babičky 2. prosince 2019 13:10

Veřejně prospěšný sektor se u nás bohužel netěší příliš velké důvěře. Časté a mnohdy nepodložené napadání „neziskovek“ vede k tomu, že spolkům důvěřuje pouze 42 % občanů a nadacím 51 %. Důvěra roste s vyšším vzděláním.

Jak Fórum dárců zjistilo, faktem je i to, že pouze 54 % Čechů si uvědomuje, že nejvíce státem financovaná nezisková organizace je Fotbalová asociace ČR. Nepravdivým výrokům o neziskovém sektoru věří především lidé nad 60 let věku. Podrobnější informace o dárcovství Čechů a Češek najdeš v tomto dokumentu.

Domů
Sdílet
Diskuse