Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. prosince 2019 19:10
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Před Putinovými střelami brankář tradičně uhýbal. Policie zatím jeho politickému oponentovi řezala dveře motorovou pilou

ZAJÍMAVOSTI VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Ruský prezident na tradičním exhibičním hokejovém setkání opět vstřelil nejvíce branek. V zemi se ale mezitím děly i jiné věci.

Ruský prezident Vladimir Putin si opět zahrál v exhibičním hokejem zápase, který se tentokrát konal přímo na Rudém náměstí v Moskvě, informuje DailyMail.  

Putin se podobné akce účastní již od roku 2012 a přestože bylo ve středu na ledě opět několik současných i bývalých hvězd ruského hokeje, podle kritiků šlo opět pouze o událost ušitou přesně podle představ jeho PR týmu.

Putinovo družstvo totiž opět vyhrálo a samotný 67letý prezident nastřílel většinu branek. Zápas a novinové titulky z něj se asi navíc hodí i při odpoutávání pozornosti od aktuálních vnitropolitických problémů Ruska. 

Dnes ráno byl totiž nakrátko zadržen vůdce ruské opozice a největší Putinův kritik Alexej Navaľnyj. Jeho mluvčí podle Aktualne.cz zveřejnila záběr, jak policie motorovou pilou rozřezává dveře na kancelářích jeho Fondu boje proti korupci.

Důvodem má být archiv Fondu, ve kterém se nachází dokument On vam ne Dimon (Pro vás žádný Dimon, což je zdrobnělina jména Dmitrij) mapující korupční chování a majetek aktuálního premiéra Dmitrije Medveděva.

Medveděv byl v letech 2008 – 2012 také prezidentem. Putin tehdy nemohl kandidovat, protože už měl za sebou dvě po sobě jdoucí období. Vycouval tedy do premiérského křesla a vrátil se znovu až v roce 2012. 

Samotného Alexeje Navalného již vícekrát zatkli nebo drželi v domácím vězení. Den po registraci do voleb primátora Moskvy ho například odsoudili za zpronevěru. Toto kontroverzní rozhodnutí soudu mu znemožnilo i kandidaturu v prezidetských volbách v roce 2018. Tím Putinovi odpadl největší oponent a pohodlně vyhrál se ziskem přes 76 % hlasů.

Doporučeno
Rusku hoří jeho jediná letadlová loď. Zřejmě ji podpálili svářeči Rusku hoří jeho jediná letadlová loď. Zřejmě ji podpálili svářeči 12. prosince 2019 12:17

Včera, 25. prosince, policie doma zajistila i dalšího opozičního aktivistu Ruslana Šaveddinova, informuje BBC. Posadili ho do letadla a odvezli na dva tisíce kilometrů vzdálenou vojenskou základnu v ruské Nové Zemi, daleko za severním polárním kruhem, protože se prý vyhýbal povinné vojenské službě. Šaveddinov pracoval ve stejné organizaci jako Navalnyj a natáčel obsah pro jeho YouTube kanál.

Výpočet záhadných náhod likvidujících nebo znemožňujících práci opozice v zemi, by mohl pokračovat dál. V Evropě se dodnes často zmiňuje vražda Borise Němcova z února 2015. Za vraždu bylo odsouzeno pět Čečenců, ale objednavatel je dodnes neznámý. Němcov se v té době zajímal ruskou o vojenskou přítomnost na Ukrajině, která na Donbasu trvá dodnes.

Domů
Sdílet
Diskuse