Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2020 18:46
Čas čtení 1:06
Matej Krajčovič

Akcie Tesly rekordně rostou, Elon Musk má důvod k radosti. Pomáhá mu i nová továrna v Číně

TECH
Uložit Uložené

Možná je vhodný čas na nákup.

Z automobilky Tesla začínají konečně chodit převážně dobré zprávy. Akcie firmy za poslední týden vzrostly o téměř 15 %, za měsíc dokonce až o 48 %. Zároveň na tom jsou vůbec nejlépe v historii.

Akcie Tesly rekordne rastú, Elon Musk má dôvod na radosť. Pomáha mu aj nová továreň v Číne
Akcie Tesly rekordne rastú, Elon Musk má dôvod na radosť. Pomáha mu aj nová továreň v Číne Zdroj: Yahoo / Apple

Důvodů k optimismu je několik, i když v listopadu představený koncept Cybertruck mezi ně nepatří.

Akcie rostly zejména po novoročním oznámení, podle kterého se v posledním čtvrtletí 2019 podařilo vyrobit 104 891 vozidel a dodat rovnou 112 tisíc těšit modelů 3, S a X. 

Mezi lety 2018 a 2019 tak dodávky aut poskočily o více než 50 %, díky čemuž zájemce o Teslu na své nové auto čeká výrazně kratší dobu a možná už nedá až tak často přednost konkurenci.

Akcie Tesly rekordne rastú, Elon Musk má dôvod na radosť. Pomáha mu aj nová továreň v Číne
Akcie Tesly rekordne rastú, Elon Musk má dôvod na radosť. Pomáha mu aj nová továreň v Číne Zdroj: TASR / AP Photo/Chuck Burton

Důležitým faktorem je i start výroby v Číně, auta totiž začala produkovat i Gigafactory 3 v blízkosti Šanghaje. Přesně na konci roku si prvních 15 vozidel převzali zaměstnanci fabriky.

Kromě Modelů 3 a Modelu Y bude Gigafactory 3 vyrábět také bateriové články. Elon Musk podle The Verge dokázal továrnu postavit jen za 12 měsíců od prvního poklepání na základní kámen a už za dva až tři roky by mělo z pásů sjíždět až půl milionu aut ročně.

Popularita elektromobilů v Číně narůstá obrovským tempem, ale země je zároveň zaplavena výrobci, o kterých jsi v Evropě zřejmě ani neslyšel (Byton, Geely, NIO, Great Wall Motors) a auta Tesly svou cenovkou výrazně podlezou. 

V Evropě zase Tesla bude čelit obrovskému nástupu modelů na baterky od klasických značek jako VW, Peugeot, Citroen, Ford nebo Škoda. Dosavadní růst tedy nemusí znamenat úspěch i v dalším období.

Doporučeno
Elon Musk představil Tesla Cybertruck s designem obrněného vozidla. Má tři motory a jezdí na elektřinu Elon Musk představil Tesla Cybertruck s designem obrněného vozidla. Má tři motory a jezdí na elektřinu 22. listopadu 2019 9:14

Tesla je aktuálně nejhodnotnější americkou automobilkou, ale vzhledem k tomu, že General Motors před deseti lety během ekonomické krize téměř přestalo existovat a ze čtvrtí, kde v Detroitu ještě nedávno vyráběli auta, je město duchů, to zas není až tak náročný výkon.

Domů
Sdílet
Diskuse