Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2020 7:29
Čas čtení 0:38
Jakub Paulík

Vědci objevili nový druh červa živícího se na kostech aligátora

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na kostech mrtvého zvířete si červi pochutnávali desítky dní.

Ve vodách Mexického zálivu se vědcům podařilo najít nový druh červa, který se přiživoval na kostech aligátora. Cílem jejich studie bylo v hloubce oceánu prozkoumat místní ekosystém.

Kosti aligátora spustili do oceánu, aby zjistili, jak budou živočichové reagovat na zdroj obživy, který dosud neznali. Během toho stihli zpozorovat netradičního živočicha, který se měl podle CNN na kostře živit celých 51 dní.

Doporučeno
Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor) Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor) 8. ledna 2020 9:46

První zpráva o bizarním druhu zvířete byla publikována ve vědeckém časopise PLOS ONE. Zatím nepojmenovaný druh červa měl na kostech aligátora zanechat husté skvrny, a to zejména v oblasti páteře. Výzkumníci se rozhodli, že nového kosti-konzumujícího červa pojmenují někdy v průběhu jejich studie.

Daný mořský živočich pochází z rodu osedax (latinsky polykač kostí), jehož jedinci se živí tukem z kostí (v mnoha případech jde o kosti velryb). Nejednou bývají označováni jako zombie worms.

V češtině je můžeš znát jako kostižerky. Vědci v Mexickém zálivu dosud nezaznamenali žádného živočicha z daného rodu. Ten by se měl převážně nacházet v oblastech Kalifornie, Japonska a Antarktidy.

Domů
Sdílet
Diskuse