Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2020 13:43
Čas čtení 1:28
Matej Krajčovič

Koronavirus pomáhá životnímu prostředí. Zavřené továrny znamenají výrazně méně emisí a čistší ovzduší

NEWS ČÍNA KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Potvrzují to satelitní snímky a data z vesmírných agentur NASA a ESA.

Epidemie koronaviru SARS-CoV-2 vyvolávajícího obávané respirační onemocnění Covid-19 straší obyvatel po celém světě. Vlády proto sahají po preventivních opatřeních.

V Číně byla některá města s miliony obyvatel uzavřena do úplné karantény, díky čemuž svou činnost musela přerušit i většina továren. 

Méně aut na silnicích a nedýmící komíny ublížily místní ekonomice, ale paradoxně pomáhají životnímu prostředí.

Koronavírus pomáha životnému prostrediu. Zatvorené továrne znamenajú výrazne menej emisií a čistejšie ovzdušie
Zdroj: earthobservatory.nasa.gov
Doporučeno
Co dělat, když koronavirus zasáhne Česko: Příznaky, jak se chránit, karanténa i zásoby léků, jídla a vody Co dělat, když koronavirus zasáhne Česko: Příznaky, jak se chránit, karanténa i zásoby léků, jídla a vody 27. února 2020 10:00

Potvrzují to satelitní snímky vesmírných agentur NASA a ESA, které porovnávají stav mezi 1. až 20. lednem a druhou polovinou února. Jasně je na nich vidět obrovský úbytek oxidu dusičitého (NO2), zejména v oblastech na jih od hlavního města Peking, ale i v okolí Šanghaje a autonomní oblasti Hongkongu.

Nejvíce postižený Wu-chan je uzavřen pro vstup i výstup z města od 23. ledna 2020. V tento den byla zavřena i většina firem.

Koronavírus pomáha životnému prostrediu. Zatvorené továrne znamenajú výrazne menej emisií a čistejšie ovzdušie
Zdroj: earthobservatory.nasa.gov

„Toto je poprvé, co jsem viděl tak dramatický pokles na tak velkém území kvůli specifické události,“ řekla Fei Liu, výzkumnice kvality ovzduší z Goddardova vesmírného leteckého centra NASA.

Pokles emisí v tomto období je pro tuto část Asie pravidlem, souvisí totiž s oslavami Čínského Nového roku, kdy má většina místních obyvatel dovolenou. Obvykle se ale míra oxidu dusičitého po pár dnech vrátí do normálních, smutně vysokých hodnot. 

Tentokrát byl pokles mnohem výraznější. Méně smogu mají v Číně dosud. Koronavirus už v nejvíce postižených provinciích začíná ustupovat a úřady hlásí více vyléčených než nově nakažených pacientů. Pomáhat mají přísná opatření i namátkové kontroly teploty na veřejných místech.

Země začíná zavírat i narychlo vybudované polní nemocnice. Do hledáčku veřejnosti a odborníků se tak dostává Jižní Korea, Itálie, Německo, Francie či Írán, kde se nepodařilo zcela izolovat již nakažené obyvatele a SARS-CoV-2 se rozšířil v širších lokalitách. 

Itálie k dnešnímu dni hlásí 2 036 případů, Německo 165, Francie 191 a Španělsko 120. V Íránu se již přehoupli přes 1 500 potvrzených případů. 

Lokální případy začínají přibývat i na západním pobřeží USA, kde by nákaza mohla výrazněji propuknout někdy na přelomu března a dubna.

Doporučeno
Koronavirus v Česku. Počet nakažených může ještě vzrůst, neexistují signály o epidemii Koronavirus v Česku. Počet nakažených může ještě vzrůst, neexistují signály o epidemii 3. března 2020 9:02

Stále ale platí, že v 80 % případů jsou příznaky onemocnění jen mírné a drtivá většina pacientů vůbec nepotřebuje hospitalizaci. I pokud by ses nakazil, šance, že zemřeš, je poměrně malá. Ohroženy jsou hlavně starší osoby a jedinci již trpící jinými závažnými onemocněními.

Domů
Sdílet
Diskuse