Nové onemocnění se do těla pravděpodobně dostává téměř výhradně přes respirační systém nebo citlivé sliznice.
Můžeš dostat nový koronavirus i z donášek jídla nebo z nebalených rohlíků, na které někdo před tebou nakašlal? Podle výzkumů z USA, o kterých píše Business Insider, je to téměř zcela vyloučeno.
Zatím nejsou známy žádné případy, že by se někdo nakazil jídlem. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, místní ministerstvo zemědělství a zdravotní experti se na tomto shodují.
Obávaný koronavirus SARS-CoV-2 se totiž do těla podle všeho dostává výhradně přes náš respirační systém, tedy nos, ústa, případně přes oči a uši.
„Primární způsob přenosu viru z osoby na osobu je přes přímé vdechnutí kapiček,“ říká Jaimie Meyerová z Yale.
„Dokonce i když by pracovník kýchl přímo do misky syrového salátu, než by ho zabalil do krabice, kterou si z obchodu vezmeš domů, jakkoliv nechutné to je, je nepravděpodobné, že bys onemocněl,“ tvrdí zase James Kenji López-Alt, známý americký kuchař, který je ale také synem genetika a imunologa Fredericka Alta.
Stále však platí, že by sis po návratu z potravin měl důkladně umýt ruce, mnohem větším rizikem je, že si virus prsty později nechtěně přeneseš přímo do očí nebo nosu při poškrábání.
Pokud by se ti dostal rovnou do žaludku jídlem, zřejmě by ho rychle stihly zneškodnit kyseliny v tvém trávicím traktu.