Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2020 15:13
Čas čtení 0:48
Matej Krajčovič

Šance, že se koronavirem nakazíš z jídla, je prý minimální. I kdyby na něj někdo nakašlal

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Nové onemocnění se do těla pravděpodobně dostává téměř výhradně přes respirační systém nebo citlivé sliznice.

Můžeš dostat nový koronavirus i z donášek jídla nebo z nebalených rohlíků, na které někdo před tebou nakašlal? Podle výzkumů z USA, o kterých píše Business Insider, je to téměř zcela vyloučeno.

Zatím nejsou známy žádné případy, že by se někdo nakazil jídlem. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, místní ministerstvo zemědělství a zdravotní experti se na tomto shodují.

Šanca, že sa koronavírusom nakazíš z donášky alebo jedla v obchode, je vraj minimálna. Aj keď by naň ne niekto nakašľal
Zdroj: Unsplash.com

Obávaný koronavirus SARS-CoV-2 se totiž do těla podle všeho dostává výhradně přes náš respirační systém, tedy nos, ústa, případně přes oči a uši.

„Primární způsob přenosu viru z osoby na osobu je přes přímé vdechnutí kapiček,“ říká Jaimie Meyerová z Yale.

„Dokonce i když by pracovník kýchl přímo do misky syrového salátu, než by ho zabalil do krabice, kterou si z obchodu vezmeš domů, jakkoliv nechutné to je, je nepravděpodobné, že bys onemocněl,“ tvrdí zase James Kenji López-Alt, známý americký kuchař, který je ale také synem genetika a imunologa Fredericka Alta.

Doporučeno
11 českých rapových alb a mixtapů, které utvářely žánr. Poslechni si je během karantény 11 českých rapových alb a mixtapů, které utvářely žánr. Poslechni si je během karantény 25. března 2020 13:30

Stále však platí, že by sis po návratu z potravin měl důkladně umýt ruce, mnohem větším rizikem je, že si virus prsty později nechtěně přeneseš přímo do očí nebo nosu při poškrábání.

Pokud by se ti dostal rovnou do žaludku jídlem, zřejmě by ho rychle stihly zneškodnit kyseliny v tvém trávicím traktu.

Domů
Sdílet
Diskuse