Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2020 9:24
Čas čtení 0:41
Jakub Paulík

Koronavirus byl vytvořen na Západě, šíří se falešné zprávy. Za 2 měsíce EU zaznamenala přes 150 proruských hoaxů

NEWS KORONAVIRUS VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Dá se předpokládat, že jich v dubnu přibude ještě více.

Evropská služba pro vnější činnost (European External Action Service) ve své zprávě informuje, že se z několika zemí včetně Ruska a Číny měly od konce ledna po konec března šířit mnohé hoaxy týkající se onemocnění COVID-19.

Za danou dobu jich spočítali více než 150, píše CNBC. V článku od Sergeje Sukhankina z kanadské univerzity The School of Public Policy se zmiňuje například hoax z Ruska, v němž je Západ obviňován z vytvoření koronaviru.

Doporučeno
Nový koronavirus SARS-CoV-2 nebyl vytvořen v laboratoři, prokázali vědci Nový koronavirus SARS-CoV-2 nebyl vytvořen v laboratoři, prokázali vědci 20. března 2020 10:37

Podle autora článku se takové falešné zprávy měly šířit prostřednictvím sociálních sítí, státem kontrolovaných médií, ústy různých pseudovědců či Rusů žijících na Západě. S podobnou zprávou podle The Guardian vyrukovaly i americké úřady, které tvrdily, že jen za únor zaregistrovaly tisíce účtů sdílejících koordinovaně hoaxy o koronaviru, které pocházely z Ruska.

Kreml ale taková obvinění popírá. Cílem hoaxů je podle Sukhankina poškození solidarity mezi členy EU a také narušení vztahů s USA. V jeho článku se dále zmiňuje, že by se po koronavirové krizi měly podle tohoto plánu stát dominantními státy světa Rusko a Čína, ke kterým by se mohly přidat další země jako Írán.

Domů
Sdílet
Diskuse