Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2020 9:42
Čas čtení 3:14
Adam Smeták

„Přestaňte nás zabíjet!“: Po smrti George Floyda je Minneapolis v plamenech, protestuje se i v LA a Memphisu

NEWS GEORGE FLOYD
Uložit Uložené

Spojené státy jsou v šoku z dalšího případu policejní brutality.

V reakci na video, na němž bělošský policista klečí na krku neozbrojeného Afroameričana, který následně umírá, propukly protesty už ve třech městech napříč USA. Minneapolis, kde se incident odehrál, byla v plamenech, demonstrace v Los Angeles zastavila dálnici a v Memphisu si lidé připomněli nejen George Floyda, ale i další neozbrojené Afroameričany, kteří podlehli policejní brutalitě. 

K pondělnímu incidentu se už vyjádřil i prezident USA Donald Trump. Označil jej za „velmi smutnou a tragickou událost“ a dodal, že „spravedlnosti bude učiněno zadost”. Starosta města Minneapolis, kde k brutální zákroku policie došlo, vyzval na tiskové konferenci k tomu, aby byli zúčastnění policisté obviněni. Ti byli sice dočasně propuštěni, žádný z nich ale zatím není ve vazbě.

Doporučeno
Slzný plyn, kameny a zničená auta. Minneapolis zachvátily protesty po smrti George Floyda, na jehož krku klečel policista Slzný plyn, kameny a zničená auta. Minneapolis zachvátily protesty po smrti George Floyda, na jehož krku klečel policista 27. května 2020 14:18

Právě fakt, že čtveřice policistů, včetně muže, který klečel Georgi Floydovi sedm minut na krku, je stále na svobodě, vede k masovým protestům ve vícero koutech USA. 

Minneapolis v plamenech, rabování a další smrt

V úterý večer tamního času proběhl na křižovatce, kde vyhasl život George Floyda, masový protest proti policejní brutalitě. Po nějakém čase se ale část protestujících odtrhla od relativně poklidné demonstrace, a začala ničit policejní stanici, kde měli pracovat dotyční policisté. Zničili několik policejních vozidel a dostali se do konfliktu s muži zákona, kteří je rozháněli slzným plynem a zábleskovými granáty. 

Doporučeno
Policista v USA klečel Afroameričanovi 7 minut na krku. Ten plakal, říkal, že nemůže dýchat, a následně zemřel Policista v USA klečel Afroameričanovi 7 minut na krku. Ten plakal, říkal, že nemůže dýchat, a následně zemřel 26. května 2020 21:32

To ovšem situaci neuklidnilo a na druhý den se protesty rozhořely ještě silněji. Ve středu v noci došlo k rabování v několika obchodech a supermarketech a město zachvátily plameny. Rozbité výlohy, auta a posprejované zdi ale nebyly vše, co se v noci odehrálo. Minimálně jedna osoba zemřela. 

Jak prozradil deníku USA Today mluvčí John Elder, policie vyšetřuje vraždu, které se měl podle reportéra deníku Star-Tribune dopustit majitel zastavárny na člověku, který se snažil jeho obchod vyrabovat. 

Doporučeno
Policista obviněný z vraždy George Floyda byl propuštěn na kauci Policista obviněný z vraždy George Floyda byl propuštěn na kauci 8. října 2020 10:44

V reakci na noční události se snažil šéf tamní policie Medaria Arradondo situaci uklidnit. „Spravedlnosti nikdy nedosáhla výsledku prostřednictvím některých činů, které dnes vidíme, ať už jde o rabování, poškozování majetku, nebo jiné věci,“ uvedl. Pondělní incident má  momentálně v rukou FBI. 

V Los Angeles protestující zastavili dálnici

Stovky lidí v Los Angeles v reakci na smrt George Floyda zablokovaly dálnici. Demonstrace uspořádaná hnutím Black Lives Matter začala nejprve v centru, později se ale část protestujících přesunula na dálnici navzdory pokusům policistů jim v tom zabránit. 

Když mezi protestujícími zastavilo auto kalifornské dálniční policie, lidé jej obklopili a začali demolovat. Naskákali na něj a rozbíjeli okna, to samé učinili i s druhým autem, které u nich zastavilo. Jeden protestující mu rozbil zadní okno skateboardem. 

Mezitím se stovky lidí sešly před budovou okresního soudu v Los Angeles. V tomto případě šlo o poklidný protest, do nějž policie nemusela nijak zasahovat. 

Memphis zažil tichý protest

Tichý protest v Memphisu byl uspořádán nejen za George Floyda, ale také za Ahmauda Arberyho, který byl zastřelen dvěma bělochy během toho, co si byl zaběhat, a za Breonnu Taylor, kterou zastřelili policisté během domovní prohlídky. Asi 40 lidí poklidně procházela ulicemi s transparenty s nápisy „přestaňte zabíjet černochy!“ nebo „Black Lives Matter“. Podle USA Today se jim dostávalo podpory kolem jedoucích, kteří na ně troubili a ukazovali palec nahoru. 

Doporučeno
Zloděje, kteří rabovali během protestů v USA, hledají majitelé obchodů přes bazary a resell platformy Zloděje, kteří rabovali během protestů v USA, hledají majitelé obchodů přes bazary a resell platformy 16. června 2020 15:59

Postupně se přidávali další a demonstrace se rozrostla do stovek lidí, kteří procházeli ulicemi města a skandovali mimo jiných pokřik „no justice, no peace“, kterým dávali najevo, že dokud nebudou policisté odpovědní za smrt neozbrojených Afroameričanů hnáni před spravedlnosti, protesty neskončí. Na několika místech musela zasahovat policie v plné zbroji.

Domů
Sdílet
Diskuse