Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2020 18:38
Čas čtení 1:22
Antonín Havlík

Také Češi se postaví za práva černochů v USA. V Praze chystají demonstraci na podporu Black Lives Matter

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Mírový protest má vyjádřit podporu hnutí Black Lives Matter. „Musíme se postavit opakovaným vraždám černochů, které vytvářejí jakýsi vzorec nezaujatosti, odstupu a odcizení,“ píší organizátoři.

Ani Čechům není lhostejné utlačování osob černé pleti, kvůli kterému se konají v mnoha městech Spojených států demonstrace. Rozhodli se proto vyjádřit podporu hnutí Black Lives Matter na mírovém protestu, který proběhne v sobotu 6. června v 16 hodin na Staroměstském náměstí. Facebookovou událost najdeš zde.

Akce dostala název „Nemohu dýchat – Postavte se za lidskou slušnost“ a odkazuje na smrt George Floyda, kterého zabil policista Derek Chauvin tím, že mu klečel devět minut na krku, zatímco si Floyd stěžoval, že nemůže dýchat.

Doporučeno
Klečící policisté, zpěv a tanec v ulicích aneb 22 mírumilovných momentů z protestů v USA Klečící policisté, zpěv a tanec v ulicích aneb 22 mírumilovných momentů z protestů v USA 2. června 2020 11:02

„Cílem této události je vyjádřit podporu skupinám, které byly ve společnosti odjakživa utlačované. Ukázat empatii těm, kteří se naneštěstí musí potýkat s tím, že je s nimi zacházeno absurdně jinak jen proto, že mají jinou barvu kůže,“ píší organizátoři. 

Také Češi se postaví za práva černochů v USA. V Praze chystají demonstraci na podporu Black Lives Matter
Zdroj: Dean Purcell/New Zealand Herald via AP/TASR

Vyzývají, aby se i Češi postavili za otřesné zacházení s menšinami ve Spojených státech, kteří se potýkají s rasismem a neúměrně násilným chováním ze strany policie.

„Musíme se postavit tomuto nelegálnímu a nehumánnímu způsobu, kterým administrativa Donalda Trumpa opakovaně řeší situaci imigrantů, hlavně pak dětí. Musíme se postavit mediálnímu humbuku a prázdným řečem proti Asiatům, které Trump viní z rozšíření viru. Ten je však problémem lidstva a ne ,čínským problémem‘,“ vyzývá iniciativa. 

Organizátoři chtějí mírový protest, na který mohou účastníci přinést bílé květiny nebo svíčky, popřípadě cedule se vzkazy. Ty poté budou zanechány na ambasádě. „Také bychom pro předejití jakýmkoli nejasnostem chtěli zmínit, že nebudeme tolerovat žádné formy násilí. Trumpovi stoupenci proto nejsou vítáni,“ upozorňují. 

Doporučeno
#BlackoutTuesday je výzva, která i v Česku symbolizuje solidaritu s americkými protesty. Může ale být i kontraproduktivní #BlackoutTuesday je výzva, která i v Česku symbolizuje solidaritu s americkými protesty. Může ale být i kontraproduktivní 2. června 2020 16:24

Téma rasismu zmiňují i čeští interpreti – ať už vyjádřením podpory zmiňovaného hnutí Black Lives Matter nebo výzvou #BlackoutTuesday, která má symbolizovat solidaritu s americkými protesty. Psali jsme o tom zde. Například Hugo Toxxx na svou Instagram Story napsal, že se rasismus týká i některých členů českého policejního sboru

„Chci říct jednu věc. Kdykoli mě moje ne zrovna beránčí povaha dovedla na policejní stanici, byl jsem svědkem rasistickejch policejních keců. První, co bengo řeší, je barva pleti. Jsem proti třídění lidí podle barev. Jsem proti zaměstnávání idiotů u policie,“ uvedl Bauch. 

Akce pak dává smysl i v tomto kontextu – rasismus se nesmí vyskytovat ani v USA, ale ani u nás v Česku.

Domů
Sdílet
Diskuse