Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
26. června 2020 9:14
Čas čtení 0:42
Adam Novosad

Horník se ze dne na den stal milionářem. Našel 15 kilo jednoho z nejvzácnějších drahokamů na světě

NEWS
Uložit Uložené

Tanzanit lidstvo objevilo až koncem 60. let minulého století. Stal se okamžitým komerčním hitem.

Horník z Tanzanie se ze dne na den stal milionářem. Saninu Laizer minulý týden vykopal historicky největší kusy tanzanitu, vzácného drahokamu vyskytujícího se výlučně na severu Tanzánie, a před několika desítkami hodin je prodal za v přepočtu 69 milionů korun, informuje BBC.

Laizer vykopal dva kusy tanzanit, který byl lidstvem objeven teprve koncem 60. let minulého století a okamžitě se stal celosvětovým hitem ve špercích. První kus vážil 9,2 kilogramu, zatímco druhý 5,8 kilogramu, čímž výrazně překonaly dosavadní rekord 3,3 kila.

Doporučeno
Při osmihodinovém výslechu nám nedali ani napít. Zažil jsem peklo a jsem rád, že jsem z něj pryč, říká Čech uvíznutý v Ugandě Při osmihodinovém výslechu nám nedali ani napít. Zažil jsem peklo a jsem rád, že jsem z něj pryč, říká Čech uvíznutý v Ugandě 2. dubna 2020 14:01

Obyčajný baník sa zo dňa na deň stal milionárom. Našiel 15 kíl jedného z najvzácnejších drahokamov na svete
Zdroj: Tanzania Ministry of Minerals

Úspěch je o to významnější, že Laizer kopal na vlastní pěst, a tak nalezené drahokamy nepřipadly žádné nadnárodní korporaci, ale peníze poputují do jeho kapsy. „Zítra bude velká oslava,“ prohlásil po úspěšném obchodě horník, který má čtyři ženy a je otcem více než 30 dětí.

Tanzaňan dokonce plánuje nechat zabít jednu ze svých krav, aby mohl nasytit všechny rodinné příslušníky a známé.

Výrazně modravý drahokam momentálně patří mezi nejvzácnější na světě, a to zejména z důvodu, že ho na naší planetě není vůbec mnoho. Odborníci předpokládají, že v průběhu příštích 20 let se následkem hornické činnosti zásoby tanzanitu téměř úplně vytratí.

Domů
Sdílet
Diskuse