Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2023 11:00
Čas čtení 9:44
Ondřej Jarůšek

Z ilegálního migranta a bezdomovce se stala hvězda MMA. Francis Ngannou šokoval svět obrovskou silou

Z ilegálního migranta a bezdomovce se stala hvězda MMA. Francis Ngannou šokoval svět obrovskou silou
Zdroj: Getty Images/Gregory Shamus
SPORT BOJOVÉ SPORTY BOX UFC
Uložit Uložené

Francis „The Predator“ Ngannou je fenomenální bojovník s neuvěřitelným životním příběhem. Poté, co dobyl UFC, z nejslavnější ligy světa odešel a začal novou etapu své kariéry.

Článek byl aktualizován tak, aby reflektoval vývoj bojovníkovy kariéry.

Čísla mluví za vše: 45 sekund, 26 sekund, 71 sekund a 20 sekund. To nejsou výsledky sprinterských závodů, ale čas, který znázorňuje, jak dlouho trvaly čtyři zápasy bývalé hvězdy UFC Francise Ngannoua (17:3) před ziskem titulu. Nejenže ve své kariéře v drtivé většině případů vyhrává na KO nebo TKO, ale dohromady výše zmíněné zápasy trvaly v součtu méně než 3 minuty, což je na poli MMA dosti nevídané skóre.

Doporučeno
Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla 8. července 2020 11:03

Kromě sportovních výsledků je ale stejně fascinující i životní příběh, který za sebou tento kamerunsko-francouzský bojovník má. Z Afriky se totiž do Evropy dostal jako nelegální imigrant. Neměl nic, jen sen stát se jednou profesionálním bojovníkem. To se mu díky železné disciplíně a tvrdé práci podařilo a dnes podle světových žebříčků platí za jednoho z nejlepších bojovníků v těžké váze. A jeho hvězda stoupá i po letech stále výš a výš.

Poměrně šokující je navíc skutečnost, že do nejslavnější světové organizace UFC přestoupil v době, kdy MMA trénoval teprve tři nebo čtyři roky. To ale jen dokládá ohromnou porci talentu, kterou se Francis Ngannou může pyšnit. Z bezdomovce, který živořil v ulicích Paříže, se vyšplhal až na vrchol sportovního světa a dnes může být zdrojem inspirace pro ty, kteří se nachází v podobné zdánlivě bezvýchodné situaci jako kdysi on sám.

francis ngannou
Zdroj: Katelyn Mulcahy/Getty Images

Z ulice na vrchol světa

Francis Ngannou se narodil 5. září roku 1986 v kamerunské vesnici Batié, kde vyrůstal v chudých poměrech. Kvůli každodenním existenčním problémům začal ve dvanácti letech pracovat v písečných lomech, kam se čas od času vrací dodnes pomáhat. Fanouškům na sociálních sítích tak připomíná, odkud vzešel a jak moc je pro něj jeho rodná vesnice důležitá.

„Možná jsem dnes na špičce těžké váhy v UFC, ale pokaždé, když se vracím domů do své vesnice, tak se zastavím v písečných lomech a pracuju tam s kamarády, jako když jsme spolu vyrůstali,“ svěřil se v době, kdy ještě zápasil na půdě nejslavnější organizace světa.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 87367 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se Francis Ngannou vypracoval ve světovou hvězdu.
  • O zatčení po nelegálním vstupu do Evropy.
  • Jaké jsou jeho nejlepší zápasy v UFC.
  • O jeho setkání s Mikem Tysonem.
  • O největším výdělku jeho kariéry.
  • Jak chce Francis Ngannou pomáhat chudým dětem v Africe.
Zpět
Sdílet
Diskuse