Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. prosince 2023 11:59
Čas čtení 1:24
Ilona Hobzová

Gypsy Rose Blanchard zabila svou matku, která jí dělala ze života peklo. Nyní ji propustí na svobodu

Gypsy Rose Blanchard zabila svou matku, která jí dělala ze života peklo. Nyní ji propustí na svobodu
Zdroj: Investigation Discovery/volně k použití
HISTORIE SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Gypsy Rose Blanchard má být v nejbližší době propuštěna na svobodu po odpykání 85 procent trestu.

Příběh Gypsy Rose Blanchard dodnes vyvolává husí kůži. Žena se v roce 2016 přiznala k vraždě druhého stupně své matky Clauddine „Dee Dee“ Blanchard. Odsoudili ji k deseti letům vězení, její tehdejší přítel Nicholas Godejohn byl za provedení vraždy odsouzen za vraždu prvního stupně a dostal doživotní trest. Gypsy Rose, která být 28. prosince propuštěna z vězení, je ale sama obětí. 

Doporučeno
Svou dceru upoutala na vozík a tvrdila, že má rakovinu. Zaplatila za to životem. Příběh malé Gypsy dodnes budí hrůzu Svou dceru upoutala na vozík a tvrdila, že má rakovinu. Zaplatila za to životem. Příběh malé Gypsy dodnes budí hrůzu 3. prosince 2023 17:00

Její matka totiž měla takzvaný Münchhausenův syndrom – specifické zneužívající chování rodiče (pečovatele), který zveličuje a falzifikuje příznaky dítěte, lže o nich či přímo přispívá ke vzniku symptomů nemoci u svého dítěte (dítěte, které má v péči).

Dee Dee přesvědčila Gypsy Rose (a celou veřejnost), že je extrémně nemocná. Lékařům tvrdila, že její dcera trpí rakovinou, epilepsií, poruchou zraku, sluchu, svalovou dystrofií, kvadruplegií a dalšími chorobami. V důsledku toho byla Gypsy Rose nucena používat výhradně invalidní vozík, dostávat jídlo z vyživovací trubice a nechala si od matky oholit hlavu.

Když se Gypsy Rose snažila jít proti matčině vůli tím, že chodila nebo trvala na tom, že není nemocná, matka ji trestala. Dvojice získávala kvůli údajné těžké situaci dary od lidí, staly se dokonce hlavním zdrojem jejich příjmů. Když bylo Gypsy Rose sedm let (její matka však ohledně věku své dcery často lhala, pozn. red.), dostaly dům, který jim darovala organizace Habitat for Humanity.

V roce 2012 se tehdy asi jednadvacetiletá Gypsy Rose na křesťanské seznamce zkontaktovala s Nicholasem Godejohnem. V následujících třech letech spolu udržovali kontakt. V červnu 2015 Godejohn navštívil Springfield v Missouri, kde dvojice žen žila, s úmyslem Dee Dee zabít a utéct s Gypsy Rose.

Doporučeno
„Byla to zábava,“ myslela si 14letá pachatelka. Matku dlouhé dny mučili, její hlavu pak všili do panenky Hello Kitty „Byla to zábava,“ myslela si 14letá pachatelka. Matku dlouhé dny mučili, její hlavu pak všili do panenky Hello Kitty 10. října 2023 6:00

Ubytoval se v motelu, dokud mu Gypsy Rose nepotvrdila, že Dee Dee spí. Poté se Godejohn vplížil do jejího pokoje, sedmnáctkrát Dee Dee bodl a zabil ji. Dvojice se k vraždě přiznala. Detailní popis celého příběhu pro tebe Refresher sepsal v tomto článku.

Vražda Dee Dee a její léčba dcery zaujaly celý svět. Příběh inspiroval několik dokumentů, filmů a minisérii společnosti Hulu s názvem Odhalení, v níž excelovaly Patricia Arquette, Joey King, Chloë Sevigny nebo AnnaSophia Robb. Gypsy Rose poskytla z vězení několik rozhovorů, v jednom z nich vyjádřila se seriálem nespokojenost.

Domů
Sdílet
Diskuse