Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. srpna 2020 14:30
Čas čtení 7:55
Jakub Paulík

Nejmladší odsouzení vrahové Británie za posledních 250 let. Jak se změnily jejich životy po propuštění na svobodu?

Nejmladší odsouzení vrahové Británie za posledních 250 let. Jak se změnily jejich životy po propuštění na svobodu?
Zdroj: Network Ireland Television
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Jeden z vrahů začal žít slušný život. Propuštění druhého se ukázalo jako chyba.

10letí Robert Thompson a Jon Venables v roce 1993 unesli, mučili a brutálně zavraždili pouze 2letého Jamese Patricka Bulgera. Po verdiktu soudu se stali nejmladšími odsouzenými vrahy v Británii za posledních 250 let.

Na svobodu byli propuštěni jako 18letí. Aby se odsouzení vrahové vyhnuli pomstě, začali žít v anonymitě. Zatímco Robert začal „sekat dobrotu“, Jona opakovaně zavřeli za držení a šíření dětské pornografie. Co je mohlo vést k vraždě 2letého chlapce? A jak se jejich životy vyvíjely po propuštění z vězení?

Doporučeno
16letá Sandra za 4 minuty utopila svou mámu. Před soudem se u fotek oběti společně se sestrou smála 16letá Sandra za 4 minuty utopila svou mámu. Před soudem se u fotek oběti společně se sestrou smála 4. června 2020 15:08
V tomto článku si přečteš:
  • Jak popisovali svědci poslední chvíle života 2letého Jamese před vraždou
  • Jaké mohly být motivy vrahů
  • Který z nich se po vraždě „složil“, zatímco druhý neuronil ani slzu
  • Proč soud rozhodl, aby vrahové žili v anonymitě
  • Na kterého z nich údajně vypsali ve vězení odměnu za jeho zabití

Jon Venables (20. február 1993)
Jon Venables (20. február 1993) Zdroj: TASR/AP/UK OUT

Před vraždou společně mučili a zabíjeli zvířata, říkali o nich sousedé

Abychom se pokusili pochopit smýšlení 10letých vrahů, musíme se vrátit do jejich dětství. I samotný soudce při verdiktu nad vrahy prohlásil, že jejich jednání mělo původ v rodinném zázemí. Robert Thompson vyrůstal v prostředí plném fyzického násilí a sexuálního obtěžování, za kterým stál zpočátku jeho tyranský otec.

Po tom, co otec opustil rodinu (Robertovi bylo tehdy asi 5 let), ale v rodině nedošlo k harmonické změně. Robert s jeho šesti sourozenci si osvojili sklony k násilí, navzájem se šikanovali a jejich matka propadla alkoholu, píše Crime and Investigation. Problematické až násilné rysy chování se projevovaly v této rodině u většiny dětí.

Organizace pro prevenci týrání dětí disponuje záznamem, podle kterého například jeden ze sourozenců jménem Philip vyhrožoval svému staršímu 15letému bratrovi Ianovi s nožíkem v ruce. Mnozí sourozenci a také jejich matka se během společného soužití pokusili o sebevraždu předávkováním léky.

Doporučeno
Z brutálních činů těchto českých vrahů odsouzených na doživotí budeš mít husí kůži Z brutálních činů těchto českých vrahů odsouzených na doživotí budeš mít husí kůži 30. dubna 2021 19:40

Rodinné zázemí Jona Venablese, pozdějšího komplice Roberta Thompsona, je značně odlišné. Jon ani jeho dva sourozenci nezažívali doma násilí žádného druhu. Jeho rodiče se ale rozvedli a matka Susan trpěla častými psychickými problémy. Tvrdila, že rodičovství příliš nezvládala. S otcem se Jon setkával alespoň o víkendech a společně trávili čas sledováním hororů. Nešlo ovšem o žádné blízké vztahy.

Podle dostupných informací zažili Robert Thompson i Jon Venables ve škole šikanu, ale hlavně šikanovali ostatní  — a to hlavně po tom, co se poznali a „spojili síly“. Společně vytvořili duo, které rádo vytvářelo problémy. 

Podle výpovědí sousedů si chlapci údajně krátili svůj volný čas například tím, že vzduchovkou ustřelovali hlavy holubům a přivazovali králíky k železniční trati. Robert a Jon se spřátelili v době, kdy je kvůli špatnému chování nechali za trest po škole. Vedení školy se snažilo pro oboustranný špatný vliv jednoho od druhého oddělit, píše True Crime England. Podobně k věci přistupovala i Jonova matka a otec. Neuspěli.

Robert Thompson
Robert Thompson Zdroj: TASR/AP/UK OUT

38 lidí, kteří mohli únosce zastavit

10letí Jon a Robert se 12. února, během toho, co měli být ve škole, poflakovali v obchodním centru New Strand v anglickém městě Bootle. V jednotlivých obchodech kradli různé předměty, včetně sladkostí, baterií nebo plechovky s barvou. Do cesty se jim tehdy připletl pouze 2letý James Patrick Bulger, který nakupoval se svou matkou Denise.

Během momentu nepozornosti matky si s chlapcem Robert a Jon promluvili a vylákali ho pryč. Pro získání důvěry 2letého chlapce stačilo málo. Z obchodního domu ho podle videozáznamu (viz níže) vedl za ruku Jon Venables. Robert Thompson kráčel kousek před nimi. Ihned po tom, co Denise zjistila, že její syn James zmizel, kontaktovala ochranku v obchodě. Jelikož se jim nepodařilo Jamese najít, volali na policii.

Únos Jamesa Bulgera
Únos Jamesa Bulgera Zdroj: CCTV / kamerový záznam

Mezitím kráčeli Robert, Jon a malý James po ulici. Mnozí je považovali za sourozence, kteří se starají o mladšího bratra. Mimo dosah lidí ho ale povalili na zem a způsobili mu ránu na tváři. Tu se snažili zakrýt tím, že mu dali kapuci. Zraněný chlapec plakal, měl strach, ale nadále kráčel s Robertem a Jonem. Na cestě potkali 38 budoucích svědků, kteří mohli dosvědčit, že 2letého Jamese unesli Robert Thompson a Jon Venables.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 87610 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se svědci pokusili zasáhnout
  • Proč spojovali někteří lidé film o vraždící panence Chucky s vraždou 2letého Jamese
  • Jak se vrahové snažili zakrýt svůj zločin
  • Co řekli detektivům při výslechu
  • Koho chtěli unést a údajně i zabít ještě před Jamesem
Domů
Sdílet
Diskuse