Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. srpna 2020 16:07
Čas čtení 1:25
Adam Novosad

Katolická církev v Polsku chce založit kliniky, kde LGBTI lidem pomohou „opět objevit přirozenou sexuální orientaci“

NEWS POLSKO
Uložit Uložené

Konverzní terapie pro lidi z LGBTI komunity přitom řada zemí zakázala.

U našich severních sousedů se v uplynulých dnech setkala Polská biskupská konference katolické církve, která tentokrát diskutovala na téma LGBTI komunity.

I když se biskupové shodli, že členové komunity si zaslouží respekt jako každý jiný člověk, v rozsáhlém dokumentu, kde se vyjadřují „k otázce LGBTI“, uvádějí řadu kontroverzních bodů a nápadů, informují Notes From Poland.

Biskupové tvrdí, že LGBTI komunita se snaží „vynutit morální a kulturní transformaci“ tím, že si společnost postupně navykne na chování, které bylo donedávna považováno za „morálně trestuhodné“. Na druhé straně, biskupové vyjádřili postoj, že jakékoli fyzické či verbální násilí na členech LGBTI komunity je neakceptovatelné.

Doporučeno
Předseda Senátu Miloš Vystrčil je na Tchaj-wanu. Svět mu tleská, Čína zuří Předseda Senátu Miloš Vystrčil je na Tchaj-wanu. Svět mu tleská, Čína zuří 31. srpna 2020 11:20

Konference ale rázně odmítla nároky LGBTI komunity, které jsou podle ní „v rozporu s lidskou přirozeností a společným dobrem“, čímž myslí vztahy párů stejného pohlaví a adopce. Biskupové nevěří ani na existenci rodu, který se neváže na biologické znaky.

Mnohem hrozivěji ale vyznívá nápad, že církev by měla pomoci se založením speciálních klinik, které by „pomáhaly lidem, kteří si chtějí navrátit své sexuální zdraví a přirozenou sexuální orientaci”.

I když samotná konference uznává, že vytvoření takových klinik je v rozporu s názory uznávanými jako vědeckými, na klinikách by si prý lidé mohli uvědomit, že homosexualita je prý jen symptom ran na jejich osobnosti a mohli by si tam znovu získat „zdravou identitu a duševní harmonii“.

Katolícka cirkev v Poľsku chce založiť kliniky, kde LGBTI ľuďom pomôžu „opäť objaviť prirodzenú sexuálnu orientáciu“
Zdroj: Flickr

Jakékoliv pseudovědecké pokusy o konverzní terapii přitom zakázala už řada zemí. Nedávno se k nim přidalo Německo, takový návrh zákona schválil i Izrael, v červenci o zákazu začala hovořit i britská vláda a na tomto seznamu nechybí ani australský stát Queensland. V závěru července byla konverzní terapie zakázána i v Mexiku.

Biskupové se vyjádřili i k případům pedofilie a zneužívání nezletilých dětí, které se objevily i v Polsku. Naposledy takto v červnu zbavil papež František funkce biskupa Edwarda Janiaka, když se objevila podezření, že roky zakrýval zneužívání. Vatikán nyní případ vyšetřuje.

Doporučeno
Pil C vydává rozlučkovou skladbu pro snoubenku: Napsal jsem to v mental breakdownu hodinu po tom, co se to stalo Pil C vydává rozlučkovou skladbu pro snoubenku: Napsal jsem to v mental breakdownu hodinu po tom, co se to stalo 30. srpna 2020 19:00

Konference biskupů se shodla, že sexuální zneužívání v katolické církvi patří mezi hlavní témata, která přispívají ke krizi víry v Polsku.

Konstatovali, že se v zemi objevily „velmi smutné případy pedofilie a homosexuality, které občas zdánlivě zastiňují všechno dobro vyplývající z kněžské mise“. Řešením je proto postavit se ke skandálům čelem a transparentně, zakončila konference.

Domů
Sdílet
Diskuse