Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. září 2020 11:23
Čas čtení 1:58
Vojtěch Vanda

Vystrčil jako Kennedy. Jsem Tchajwanec, ukončil předseda Senátu svůj silný projev v tchajwanském parlamentu

ČESKO ČÍNA MILOŠ VYSTRČIL
Uložit Uložené

Předseda Senátu České republiky Miloš Vystrčil se od začátku návštěvy Tchaj-wanu stará o to, aby bylo o cestě české delegace slyšet.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil dnes předstoupil před tchajwanský Legislastivní sbor se svým projevem. V něm kladl důraz hlavně na to, aby všem v sále připomenul, jak je rád, že byl s obrovskou podporou českého Senátu vyslán na tuto cestu, jež má podpořit demokratického ducha nejen na největším ostrově u pevninské Číny, ale i v Česku.

Konec projevu zakončil ikonicky; po vzoru amerického prezidenta J. F. Kennedyho vyřkl slova „Já jsem Tchajwanec, čímž parafrázoval prezidentovu historickou větu „Ich bin ein Berliner“. 

Doporučeno
Předseda Senátu Miloš Vystrčil je na Tchaj-wanu. Svět mu tleská, Čína zuří Předseda Senátu Miloš Vystrčil je na Tchaj-wanu. Svět mu tleská, Čína zuří 31. srpna 2020 11:20

„V roce 1963 se americký prezident John Fitzgerald Kennedy ve svém slavném projevu „Ich bin ein Berliner“ jednoznačně vymezil proti komunismu a utlačujícím režimům a podpořil obyvatele Západního Berlína. Svoboda je nedělitelná, řekl, a pokud je na světe jeden člověk zotročen, nejsme ani my svobodní. Větou ‚Ich bin ein Berliner‘ pak vyslovil svoji podporu Západnímu Berlínu a nejvyšší hodnotě svobody,“ zakončil svůj projev Vystrčil.

Domů
Sdílet
Diskuse