Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2023 6:00
Čas čtení 4:29
Tereza Šnajdrová

České podsvětí se třese hrůzou. Kontroverzní podnikatel a násilník Radovan Krejčíř se připravuje na návrat do Česka

České podsvětí se třese hrůzou. Kontroverzní podnikatel a násilník Radovan Krejčíř se připravuje na návrat do Česka
Zdroj: ČTK/AP
OSOBNOSTI ČESKO JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA
Uložit Uložené

Když v roce 2005 uprchl z Česka, dostal v Jihoafrické republice šanci na nový život. Kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř ji však nevyužil a vrátil se k tomu, co mu jde nejlépe. Ke zločinu.

Ačkoli Česká republika již několik let žádá o vydání Radovana Krejčíře, JAR to zatím odmítala. Když pak českého podnikatele tamní úřady zatkly za pokus o vraždu, únos a držení drog, situace se změnila. Krejčíř se v jihoafrické věznici bojí o svůj život, a jak zjistil server Neovlivní, podnikatel by se koncem roku mohl vrátit do Česka. Tato informace budí hrůzu nejen v českém podsvětí, ale také mezi politiky a dalšími vysoce postavenými lidmi. Krejčíř by totiž mohl začít mluvit.

Doporučeno
Kaspar Hauser je jedna z největší záhad v historii. Chlapec byl vězněn v temné komoře, podivuhodná byla i jeho smrt Kaspar Hauser je jedna z největší záhad v historii. Chlapec byl vězněn v temné komoře, podivuhodná byla i jeho smrt 16. února 2023 11:00

Kontroverzní podnikatel, kterého se bojí i podsvětí

Český podnikatel Radovan Krejčíř se narodil v roce 1968 v Dolním Žukově a později vystudoval Ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě. Podnikat začal v 90. letech, kdy spolu s dalšími společníky založil společnost Corado Holding a. s., která obchodovala s kuponovými knížkami, a v druhé polovině 90. let pak působil jako místopředseda představenstva Staviva a. s. či jako předseda představenstva ve firmě Corimex a. s.
 
Krejčířovi se v podnikání dařilo a ještě kolem roku 2005 byl považován za jednoho z nejbohatších Čechů. Jenže ne všechen majetek nabyl legálním způsobem, pročež se brzy dostal do hledáčku Policie ČR.
 
Ta po Krejčířovi začala pátrat, neboť byl podezřelý z přípravy vraždy celníka, z únosu podnikatele Jakuba Konečného, který měl v minulosti obrat Ministerstvo vnitra o více než 60 milionů korun, z násobných podvodů, nedovoleného ozbrojování, podílnictví, krácení daní a mnoha dalších. V kuloárech se povídá, že měl Krejčíř také „nechat zmizet“ několik osob, které pro něj byly nepohodlné.
 
V Česku byl nakonec Krejčíř obviněn za majetkovou a násilnou trestnou činnost, přičemž většina stíhání se váže ke třímiliardovému celnímu dluhu za dovoz ropy a podvodu na státním podniku Čepro. Ostravský soud mu v srpnu roku 2006 vyměřil trest ve výši 6,5 roku za mřížemi a pokutu tři miliony. Jenže na zámožného podnikatele byla policie krátká.

Doporučeno
Ďábel jí našeptával, ať zachrání svých pět dětí. Andrea Yates je proto utopila ve vaně Ďábel jí našeptával, ať zachrání svých pět dětí. Andrea Yates je proto utopila ve vaně 28. března 2023 11:00

Radovan Krejčíř byl od roku 2005 na útěku

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse