Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
České podsvětí se třese hrůzou. Kontroverzní podnikatel a násilník Radovan Krejčíř se připravuje na návrat do Česka

Krejčíř v roce 1996 získal občanství Seychelské republiky a v létě roku 2005 na ostrovy také utekl. Stalo se tak 18. června, když policie zasahovala v jeho vile v Černošicích. Podnikatel zmizel přímo z budovy, ve které se zrovna nacházelo 10 policistů, což vedlo k rezignaci tehdejšího policejního prezidenta Jiřího Koláře. Krejčíř utekl do ciziny, stejně jako jeho manželka Kateřina a jejich syn. Manželé se pak setkali v Dubaji, odkud spolu odletěli na Seychely.
 
Mimochodem Kateřina Krejčířová je od dubna 2006 stíhána za údajné podílnictví, neboť Krejčířovi pomáhala s útěkem, a pletky s policií měl i Krejčířův otec Lambert. Ten zmizel na podzim roku 2002, měl zemřít během únosu a jeho tělo má být ukryto na neznámém místě. Podle policie Lamberta unesla skupina lidí včetně Jaroslava Starky, která po muži požadovala uhradit dluhy jeho syna, ale ve veřejném prostoru se také objevují spekulace o tom, že Lambert Krejčíř je stále živ a zdráv a žije v zahraničí pod jinou identitou.
 
Radovan Krejčíř na Seychelách nezakotvil na dlouho. V roce 2007 se na falešný pas dostal do Jihoafrické republiky, kde získal uprchlický status a později i trvalý pobyt. A to i přesto, že Česká republika okamžitě požádala o jeho vydání. Podnikatel tak dostal druhou šanci, avšak i nadále pokračoval v nekalých praktikách.
 
Když se v JAR rozkoukal, okamžitě navázal kontakty s tamním podsvětím a nebál se ušpinit si ruce. Dnes je Krejčíř spojován s nejméně deseti vraždami, včetně vraždy německého obchodníka Uweho Gembally, majitele striptýzových barů Lollyho Jacksona nebo libanonského podnikatele Bassama Issa. V roce 2013 byl pak Krejčíř obviněn z toho, že se pokouší ovládnout kriminální scénu v Kapském městě, čímž si okamžitě získal také nepřátele. Později téhož roku bylo na českého podnikatele vypáleno několik střel z dálkově ovládané zbraně, a kontroverzní muž tak jen o vlásek unikl smrti. Odpůrci Krejčíře se však nevzdávají. V listopadu roku 2013 vybuchla nálož v jeho obchodě, která připravila o život dvě osoby, a v jeho nejbližším okolí byla spáchána další desítka vražd. Český podnikatel někomu leží v žaludku a oprávněně se může obávat o svůj život.

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČTK/Profimedia

Spadla klec: Podnikatel byl v JAR odsouzen ke 35 letům za mřížemi

V roce 2013 pojal finanční úřad v JAR podezření, že se Krejčíř dopustil daňového úniku. Nařídil proto, aby mu byl zabaven všechen movitý i nemovitý majetek, a jen o týden později podnikatele zadržela policie za pokus o vraždu a únos. Za tyto skutky a držení drog byl o tři roky později odsouzen ke 35 letům za mřížemi.
 
Když pak v roce 2015 tamní policie prováděla razii v celách, u Krejčíře našla pistoli, munici, nůž, pepřový sprej, šroubovák, desítku mobilních telefonů, flashdisk a diář, ve kterém měl podnikatel mapu vězeňské budovy a jména svědků a vyšetřovatelů svého případu. Ukázalo se, že Čech plánoval z věznice uniknout a měl k tomu připraveno zhruba 434 milionů korun, které by použil na úplatky strážců i vrtulník na uprchnutí ze země. Plán nevyšel.
 
Krejčíř se ve věznici obává, že by mohl být zavražděn, a požádal proto o přeložení. To však bylo zamítnuto, podnikateli bylo opět uděleno české občanství a tamní soud konečně připustil, že by vězněný mohl být vydán do České republiky. Ostatně zpět do Česka chce i sám podnikatel, který se v JAR obává o svůj život, a jak se tak zdá, návrat by mohl přijít již brzy, konkrétněji ke sklonku roku 2023.

Doporučeno
Masakr na statku Hinterkaifeck: Neznámý pachatel brutálně vyvraždil celou rodinu a tři dny žil spolu s těly v jejím domě Masakr na statku Hinterkaifeck: Neznámý pachatel brutálně vyvraždil celou rodinu a tři dny žil spolu s těly v jejím domě 19. března 2023 8:30

Radovan Krejčíř se údajně připravuje na návrat do Česka

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse