Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2020 9:07
Čas čtení 0:49
Matej Krajčovič

Běloruské protesty opět nabírají na síle, v zemi mizí představitelé opozice. Mariu Kolesnikovou unesli maskovaní muži

NEWS
Uložit Uložené

Maskovaní muži měli unést minimálně tři členy opoziční Koordinační rady.

Po několika klidnějších dnech se situace v Bělorusku o víkendu opět zdramatizovala. Nedělní protesty za jednotu země, které vypukly po zřejmě zfalšovaných prezidentských volbách, byly již popáté po sobě, informuje Belsat

Televize je označuje za zatím vůbec největší v historii, což dokládají i záběry z centra Minsku, na nichž má být 150 až 200 tisíc lidí.

Demonstranti vyzývali k ukončení policejního násilí a cenzury ve státem ovládaných médiích, ale zejména žádali odstoupení Alexandra Lukašenka a vypsání nových demokratických voleb.

I jeho režim však proti vlastním lidem opět přitvrdil. Ministerstvo vnitra informuje, že jednotky zadržely minimálně 633 lidí, minimálně 4 osoby během víkendu při násilném potlačování akce zemřely.

Doporučeno
Kdo je Alexandr Lukašenko? Kdo je Alexandr Lukašenko? 27. srpna 2020 10:07

V pondělí ráno zmizela i Maria Kolesnikova, členka opoziční Koordinační rady, kterou založila vůdkyně opozice Sviatlana Cichanovská po zmanipulovaných volbách.

Server Tut.by přinesl výpověď očitého svědka, podle kterého ženu na ulici sbalili maskovaní muži, naložili ji do minibusu a unesli pryč. Policie podle BBC její zadržení popírá.

Bieloruské protesty opäť naberajú na sile, v krajine miznú predstavitelia opozície. Mariu Kolesnikovu uniesli maskovaní muži
Zdroj: TASR/AP

Cichanovská a Veronika Tsepkalo, která je také manželkou jednoho z mužů, kteří se nakonec kvůli obstrukcím mezi prezidentské kandidáty nedostali, už z Běloruska pro obavy o svou bezpečnost, utekli. 

Nezvěstný je však už i Anton Rodnenkov, mluvčí Koordinační rady a jeho sekretář Ivan Kravtsov. I v jejich případě policie odmítá, že by je zadržela.

Domů
Sdílet
Diskuse