Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2020 18:56
Čas čtení 1:35
Daniel Kopejska

NASA chce opět poslat člověka na Měsíc, součástí mise bude i žena

ZAJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložit Uložené

V blízkých letech by chtěla kosmická agentura NASA poslat člověka na Měsíc, naposledy byl na jeho povrchu člověk v roce 1972.

Od vyslání astronautů na Měsíc si Bílý dům slibuje mnohé, především však získání vesmírné dominance. Mise bude součástí vesmírného programu s názvem Artemis. Během následujících čtyř let by tak měl proběhnout let bezpilotní lodi, poté pilotovaný let, během kterého posádka obletí Měsíc a nakonec samotné přistání na Měsíci. Tam by měla dvojice vybraných astronautů strávit 6 dní a zúčastnit se několika výzkumných cest.

V budoucnu má také NASA v plánu vybudovat na měsíci stejnojmennou základnu Artemis, informuje BBC.

Byla odhalená také cena programu Artemis. Čtyřletá snaha dostat člověka opět na měsíc vyjde na 28 miliard dolarů. Tato částka však nezahrnuje celkovou cenu projektu, jako například vývoj rakety SLS, která by měla astronauty vynést k Měsíci. Pro srovnání program Apollo v šedesátých a sedmdesátých letech vyšel na 250 miliard dolarů se započtením inflace.

Domů
Sdílet
Diskuse