Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se společností Jägermeister.
25. září 2020 16:33
Čas čtení 1:24
Vojtěch Vanda

Bratři z Beskyd ti ukáží, že jde lyžovat a surfovat na jednom místě. Nenech si ujít unikátní dokument Between Fjords

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Že nejde surfovat a lyžovat na jednou místě? Toto přesvědčení ti v dokumentu vyvrátí dva bratři z Beskyd, kterým se to povedlo, a pro které je život dobrodružstvím.

Přemýšlel jsi někdy o tom, zda se dá na dálném severu lyžovat a surfovat zároveň? A chtěl jsi to někdy zkusit? Podobný nápad měli dva bratři z Beskyd, Lukáš a Filip Poláchovi, jejichž dobrodružství bylo zaznamenáno v novém dokumentu Martina Smékala Between Fjords. Snímek měl premiéru v kulturní sportovně Radlická na Praze 5. 

Doporučeno
Multiplatinové dítě Lil Tecca přichází s deskou Virgo World. Vstup do dospělosti asi nebude tak zářivý, jak to vypadalo (Recenze) Multiplatinové dítě Lil Tecca přichází s deskou Virgo World. Vstup do dospělosti asi nebude tak zářivý, jak to vypadalo (Recenze) 24. září 2020 14:00

Dva bratři, jeden sen. O tom je nový dokumentární film Martina Smékala, režiséra dvou úspěšných filmů Choose Your Wave a No Wave Back, který se odehrává na severském vulkanickém ostrově Islandu. Dva čeští kluci z Beskyd, kteří už pět let kotví na nehostinné avšak krásné půdě vikingského ostrova, se totiž rozhodli, že sjedou kopce i vlny co nejseverněji to půjde. 

Praha včera zažila premiéru dokumentu Between Fjords. Na ledové vlně z Islandu se dnes svezeš v Plzni
Zdroj: Between Fjords

„V podstatě to vše začalo na ostrově jménem Island, kde už posledních pět let žijeme. Ostrov svojí pozicí připomíná ledovou Havaj, sedí si uprostřed severního Atlantiku se sopkami připravenými prasknout každou chvíli, a vlnami všude, kde se podíváš. Když nejsou vlny na jihu, jedeš na sever, koukneš, že se swell blíží ze západu, a sjedeš na západ,“ uvedl jeden z bratrů.

O zajímavé zážitky nemají dva dobrodruzi vůbec nouze. „V zimě má voda od 2 °C do 5 °C stupňů a v létě od 8 °C do 12 °C. Struktura vody je trochu jiná než ta teplá, tahle dvoustupňová voda je těžší, v podstatě molekuly vody jsou blíže u sebe, takže vlny jsou těžké, vezmou vás s sebou do hlubin krapet déle,“ vysvětluje Polách.

Doporučeno
Fotr rapu James Cole se přiznal, že je Čech, gay, má pivní mozol a monopol na flow. G.O.A.T. je zm**ství na druhou Fotr rapu James Cole se přiznal, že je Čech, gay, má pivní mozol a monopol na flow. G.O.A.T. je zm**ství na druhou 23. září 2020 14:49

 
„I převlíkání v -10 °C a pořádným sněžením je srandy kopec. Když si na surf-spotu dáš třeba nocleh, ráno se vzbudíš, začneš se sunout do neoprenu a nějak ti to nejde, zjistíš, že v noci zmrznul. Takže si ho musíš trochu porozbíjet a nechat roztát, aby vůbec šlo se dostat dovnitř,” popisuje pro někoho možná nepříjemný, pro Poláchovi však úsměvný moment dobrodruh.

Praha včera zažila premiéru dokumentu Between Fjords. Na ledové vlně z Islandu se dnes svezeš v Plzni
Zdroj: Between Fjords

Až pomalu artový snímek, jehož produkci si vzal na starost Jaroslav Bláha, už prodělal svou premiéru. Dokument nejen o sportu jako takové, ale i o drsném žití a realitě Islandu, se promítal ve středu večer v Praze. Pokud tě zaujala krásná příroda, odvážní sportovci a dění okolo, neváhej navštívit webové stránky projektu nebo jejich Instagram. Další premiéry budou stanoveny.

Domů
Sdílet
Diskuse