Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2020 13:21
Čas čtení 0:57
Tereza Šnajdrová

Andrej Babiš dal ultimátum: Dodržujte přijatá opatření, nebo nastane lockdown

NEWS ANDREJ BABIŠ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

V pátek proběhla další tisková konference, na které ke spoluobčanům promluvil premiér Andrej Babiš. Ten pak oznámil, že pokud nebudeme respektovat nařízená opatření, lockdown se bude opakovat.

Premiér Andrej Babiš se v několik posledních dnech stáhl do ústraní a veškerá oznamování nechal na ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi. V pátek po obědě se uskutečnila tisková konference vztahující se k novým opatřením proti koronaviru, na které premiér upozornil obyvatele České republiky, že pokud nebudou dodržovat nařízená opatření, lockdown se bude opakovat.

Doporučeno
PŘEHLED: Toto jsou všechna aktuálně platná opatření PŘEHLED: Toto jsou všechna aktuálně platná opatření 9. října 2020 12:00

Podle Babiše je situace v České republice velmi vážná a je tedy nutné opravdu důkladně dodržovat nařízená opatření. „Já jsem vás prosil opakovaně, abyste dodržovali pravidla nastavená vládou a znovu vás o to prosím a zároveň vás důrazné žádám. Protože názor lidí se samozřejmě zásadně změnil. Názor na nošení roušky. Dokonce 7 % Čechů si ji nebere nikdy,“ okomentoval nerespektování přijatých opatření. „Buď budeme všichni opatření dodržovat nebo my budeme muset přistoupit urychleně k dalším omezujícím krokům a nemůžeme vyloučit ani lockdown,“ doplnil pak Andrej Babiš.

Premiér se vyjádřil také k nově přijatým opatřením, pomocí kterých ministr zdravotnictví Roman Prymula minimálně na dva týdny zmrazil kulturu a volnočasové aktivity. Tento krok může být nejen pro mnoho pořadatelů kulturních akcí likvidační. „Já chápu, že živnostníci a podnikatelé se ptají, jak jim pomůžeme. A my jim samozřejmě pomůžeme, pan ministr Havlíček to zrovna připravuje,“ uchlácholil na tiskové konferenci. 

Podle Andreje Babiše vir můžeme porazit pouze všichni společně a vláda to sama nezvládne. Občany Česka vyzval také k omezení kontaktu a doporučil se o víkendu věnovat procházkách, jízdě na kole a dalším venkovním aktivitám. To všechno však pouze v rámci rodiny, nikoliv s kamarády.

Domů
Sdílet
Diskuse