Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. listopadu 2020 18:28
Čas čtení 1:05
Tímea Krauszová

FOTO: Filipíny zasáhl supertajfun, který zničil vše, co mu stálo v cestě. Tisíce lidí jsou bez domova, hlášeny jsou první oběti

NEWS
Uložit Uložené

Jde o nejsilnější bouři roku 2020.

Tropická bouře zasáhla v sobotu v noci Filipíny. Budovy na hlavním ostrově Luzon roztříštil silný vítr a intenzivní liják způsobil již dva sesuvy půdy. Tajfun, pojmenovaný Goni, je nejsilnější bouří, kterou tento rok zaznamenali meteorologové na světě. Filipíny zasáhl rychlostí 225 km/h, největší ustálené větry na některých místech dosahovaly rychlosti až 310 km/h, informuje CNN.

Doporučeno
Prostředí politiky pro mě nebylo úplně kultivující. Atmosféra společnosti se od jarního období výrazně posunula, říká Vojtěch Prostředí politiky pro mě nebylo úplně kultivující. Atmosféra společnosti se od jarního období výrazně posunula, říká Vojtěch 1. listopadu 2020 8:45

Hlášeny jsou první oběti, mezi nimi i pětileté dítě

Místní úřady prozatím hlásí čtyři mrtvé, včetně pětiletého dítěte, které se utopilo. Silný vítr způsobil dva sesuvy půdy a ohrozil desítky tisíc lidí. Strhl střechy i z evakuačních center a domovů, zničil infrastrukturu, spustil několik záplav a zablokoval cesty. Podle odborníků, kteří se zabývají vyhodnocováním rizika, je celkově v ohrožení až 31 milionů obyvatel.

Goni si to teď míří na hlavní město Manilu, kde očekávají intenzivní liják. Mezinárodní i místní lety jsou prozatím pozastaveny.

Jde o nejsilnější bouři na Filipínách od supertajfunu Haiyan, který v roce 2013 zabil více než 6 300 lidí. Jen od října jde o šestou tropickou bouři, jíž ostrovy musely čelit, přičemž poslední před méně než dvěma týdny měla na svědomí 16 lidských životů.

Domů
Sdílet
Diskuse