Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. prosince 2020 8:37
Čas čtení 1:05
Tímea Krauszová

Vzácný výtisk Harryho Pottera málem prodali za drobné. Má však hodnotu zhruba 1,5 milionu korun

NEWS
Uložit Uložené

Majitelka knihy je radostí celá bez sebe.

Britka Charlotte Ramsey narazila na starý výtisk Harryho Pottera, když třídila staré věci v domě své matky. Kámen mudrců v tvrdé vazbě málem prodala za drobné, původně totiž chtěla knihu vzít na výprodej nechtěných věcí. Pro jistotu si však ověřila její hodnotu. A dobře udělala. Z prodeje knihy vydělá pořádný balík. 

Skákala radostí

Jde o vzácné první vydání z roku 1997. Vydavatelství Bloomsbury nejdříve vydalo jen 500 kusů, celosvětový úspěch příběhu o mladém čaroději v té době ještě nemohli předpokládat. Až tři sta výtisků přitom skončilo ve školách a veřejných knihovnách. Kniha je tedy o to vzácnější, že existuje jen zhruba dvě stě vydání, které si lidé mohli koupit v knihkupectvích.

Doporučeno
Alan Rickman si až do smrti psal deníky, popisuje i natáčení Harryho Pottera. Jeho zápisky vyjdou v knižní podobě Alan Rickman si až do smrti psal deníky, popisuje i natáčení Harryho Pottera. Jeho zápisky vyjdou v knižní podobě 22. listopadu 2020 18:09

Podle experta Jima Spencera je tržní cena výtisku v přepočtu skoro 1,5 milionu korun. Spencer chce knihu prodat na připravované online aukci v městě Staffordshire, která bude 11. prosince, píše britský portál BBC.

Když se Ramsey dozvěděla, že má doma skutečně první vydání úspěšné ságy o čaroději, podle BBC prý nemohla přestat skákat radostí. Teprve nedávno, v říjnu 2020, se prodal jiný kus, také první vydání, za zhruba 1,6 milionu korun.

Domů
Sdílet
Diskuse