Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2021 19:22
Čas čtení 1:02
Adam Smeták

Navalný se vrátil do Ruska. Otráveného kritika Putina zatkli hned na letišti

NEWS
Uložit Uložené

Věděl, co jej čeká. Přesto se do Ruska vrátil.

Ruský opoziční politik Alexej Navalný byl zadržen při pasové kontrole na na letišti Šeremetěvo v Moskvě. Původně měl letoun přistát na letišti Vnukovo. Tam na něj čekali jeho příznivci. Část z nich pozatýkala policie. O  zatčení informuje portál Deutsche Welle.  

Navalnyj se do Ruska rozhodl vrátit po několika měsících v Německu, kde se zotavoval po otravě novičokem. Investigativní tým skupiny Bellingcat zjisti, že za pokusem o jeho usmrcení stála ruská tajná služba FSB. Server dokonce vypátral samotné vykonavatele a kontaktoval je. 

Opoziční politik se navzdory jasné hrozbě vůči své osobě rozhodl do Ruska vrátit. „Jsem šťastný, že jsem přiletěl. Tady jsem doma,“ oznámil po přistání v živě streamovaném přenosu. Už v tu chvíli mu bylo jasné, co jej čeká. Ruská vězeňská služba totiž už ve čtvrtek oznámila, že Navalnému hrozí po návratu do Ruska okamžité zatčení.

Navalnyj byl zadržen kvůli podezření z urážky veterána druhé světové války a kvůli podezření ze zpronevěry prostředků Fondu proti korupci. Hrozí mu až deset let za mřížemi. Nebylo by to poprvé, kdy by se podíval do vězeňské cely. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v roce 2018 dospěl k závěru,že jeho opakované zatčení mezi lety 2012 až 2014 mělo politický motiv. 

Domů
Sdílet
Diskuse