Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2021 8:02
Čas čtení 0:42
Dominik Vetrák

Disney zablokovalo dětem sledování Dumba, Knihy džunglí či Petra Pana, tyto animáky jsou prý rasistické

FILMY A SERIÁLY DISNEY
Uložit Uložené

Dětská sekce na Disney+ přišla o pár filmů.

Web Polygon si všiml, že dětská sekce na Disney+ přišla o několik slavných animáků. Loni Disney přidalo před problematické snímky oznámení, že se v programu nacházejí nevhodné scény a komentáře ukazující některé kultury a menšiny v nepravdivém či škodlivém obraze. Primárně šlo o stereotypy a rasistické komentáře.

Nyní se ale Disney rozhodlo, že některé tyto snímky zcela z dětské sekce odstraní. Na dětských účtech tak už nenajdeš Dumba, Petra Pana, Aristocats, The Lady and the Tramp či Knihu džunglí. Jejich pokračování jsou již mnohem méně problematická, takže se na ně děti mohou podívat. Původní filmy však najdeš jen na dospělých účtech.

Doporučeno
10 otázek a odpovědí, které máme po 3 epizodách WandaVision. Co se ve skutečnosti děje s falešným světem? 10 otázek a odpovědí, které máme po 3 epizodách WandaVision. Co se ve skutečnosti děje s falešným světem? 23. ledna 2021 15:30

Rodiče tak získávají větší kontrolu nad tím, jaký obsah jejich děti dostávají, případně jim mohou vysvětlit, proč je některý navenek neškodný obsah v animáku ve své podstatě škodlivý.

V době vzniku těchto animáků byla doba jiná a tvůrci i diváci považovali utahování si z ras za vtipné i v dětských animácích. Děti však tyto scény vnímají a pokud jsou od začátku vedeny k tomu, že je zcela v pořádku používat rasové stereotypy, ve škole se mohou chovat k některým svým spolužákům velmi nevhodně.

Kniha džunglí
Zdroj: Disney
Domů
Sdílet
Diskuse