Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2021 7:30
Čas čtení 0:46
Daniel Mikolášik

Hnutí Black Lives Matter nominovali na Nobelovu cenu za mír

NEWS
Uložit Uložené

Hnutí se podle navrhujícího zasloužilo o globální zvyšování povědomí o rasové nespravedlnosti.

Heslo „Black Lives Matter“ (BLM), v překladu „Na životech černých záleží“, ožilo především během minulého roku po smrti Afroameričana George Floyda. Toho 25. května zabil americký policista Derek Chauvin tím, že mu po zpacifikování klekl na krk a dusil ho bezmála devět minut.

Po městech na celém světě kvůli této policejní brutalitě pochodovaly statisíce lidí, kteří tak uctili Floydovu památku, ale především tím poukazovali na rasismus ve společnosti. Aktuálně hnutí Black Lives Matter nominovali na prestižní Nobelovu cenu za mír roku 2021, píše The Guardian.

Doporučeno
Ve Sněmovně to vřelo. Volný přinesl ceduli s nápisem All Lives Matter, Kalousek mu ji vyhodil Ve Sněmovně to vřelo. Volný přinesl ceduli s nápisem All Lives Matter, Kalousek mu ji vyhodil 7. července 2020 17:55

Nominaci navrhl norský poslanec Petter Eide, který uvedl, že hnutí má globální dopad na zvyšování povědomí o rasové nerovnoprávnosti a na boj s rasismem i mimo USA.

Domů
Sdílet
Diskuse