Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2020 17:55
Čas čtení 1:15
Adam Smeták

Ve Sněmovně to vřelo. Volný přinesl ceduli s nápisem All Lives Matter, Kalousek mu ji vyhodil

NEWS
Uložit Uložené

Pokus poslance Volného prosadit rezoluci označující heslo Black Lives Matter za rasistické nevyšel.

V úterý se v Poslanecké sněmovně strhl spor o ceduli s nápisem „All Lives Matter“. K řečnickému pultíku si ji odnesl nezařazený poslanec Lubomír Volný (zvolený za SPD). To se ale nelíbilo poslanci za TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, který mu transparent několikrát odnesl a nakonec jej zahodil. 

Poslanec Volný přišel k řečnickému pultu s nápisem „without all lives Black Lives Don't Matter As Black Lives“ a chystal se přečíst návrh, jehož cílem bylo, aby poslanci vyslovili souhlas s výrokem prezidenta Miloše Zemana, který minulý týden prohlásil, že heslo Black Lives Matter je rasistické. 

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Proč je heslo White Lives Matter rasistické? KOMENTÁŘ: Proč je heslo White Lives Matter rasistické? 6. července 2020 12:00

To se ale nelíbilo poslanci Kalouskovi, který jeho projev opakovaně přerušil tím, že mu ceduli uzmul. V jeden moment se o ni dokonce přetahovali. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) se snažil situaci uklidnit a vyzval přítomné k vzájemnému respektu. Nakonec musel schůzi na chvíli přerušit

„Já jen chtěl tu hnusnou ceduli dostat ven ze Sněmovny, víc to komentovat nebudu,” uvedl poté Miroslav Kalousek pro CNN Prima NEWS. Svůj čin vysvětloval i samotným poslancům.„Nikomu neubírám právo na jeho názor. Nicméně se domnívám, že právě proto, že má to právo formulovat svůj názor větami, které začínají a končí, pokud je jich schopen, nemá být doprovázen velkými plakáty a hesly,” uvedl ve svém projevu.

Rezoluce nakonec projednána byla a neprošla„Poslanecká sněmovna právě odmítla podpořit stanovisko prezidenta republiky, že záleží na všech životech," postěžoval si následně Volný na Twitteru.

Heslo All Lives Matter tvoří spolu s heslem White Lives Matter reakci na hnutí Black Lives Matter, které nabralo na síle po vraždě neozbrojeného Afroameričana George Floyda. Jeho cílem je poukázat na to, že by na černošských životech mělo záležet stejně jako na všech ostatních. 

Reakční protesty All Lives Matter a White Lives Matter vznikly jako reakce s cílem záměrně či z nevědomosti marginalizovat volání hnutí Black Lives Matter.


Složité problematice tří sloganů jsme se věnovali v samostatném komentáři:

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Proč je heslo White Lives Matter rasistické? KOMENTÁŘ: Proč je heslo White Lives Matter rasistické? 6. července 2020 12:00
Domů
Sdílet
Diskuse