Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2021 21:24
Čas čtení 0:37
Lukáš Čelka

Vakcínu Pfizer již nebude třeba skladovat v extrémně nízkých teplotách, postačí klasický mrazák. Zjednoduší to její distribuci

NEWS
Uložit Uložené

Výkonný ředitel společnosti BioNTech řekl, že možnost skladovat vakcíny při vyšších teplotách poskytne vakcinačním centrům „větší flexibilitu“.

Vakcínu společností BioNTech a Pfizer podle výsledků nejnovějších studií již nebude třeba skladovat v ultranízkých teplotách. Toto zjištění může výrazně rozšířit její distribuci na lékařské kliniky, do lékáren, ale i do vzdálenějších oblastí, informoval o tom portál FT.

Nová studie ukazuje, že vakcínu je možné uchovávat při normálních teplotách mrazničky v rozmezí od -15 do -25 stupňů Celsia po dobu až dvou týdnů. Pro srovnání, v minulosti její výrobce uváděl, že je třeba, aby se skladovala v rozmezí -60 až -80 stupňů Celsia.

Doporučeno
Na Novém Zélandu žijeme, jako by pandemie neexistovala, říká Kristýna. Plat třikrát vyšší než doma si užívá (Rozhovor) Na Novém Zélandu žijeme, jako by pandemie neexistovala, říká Kristýna. Plat třikrát vyšší než doma si užívá (Rozhovor) 20. února 2021 10:48

Ugur Sahin, výkonný ředitel společnosti BioNTech, řekl, že schopnost skladovat vakcíny při vyšších teplotách poskytne vakcinačním centrům „větší flexibilitu“. Dodal, že společnost pokračuje ve vývoji nového složení vakcíny, díky kterému bude její přeprava a použití ještě jednodušší.

DHL, jedna z logistických společností zapojených do přepravy vakcín, se začátkem tohoto měsíce vyjádřila, že vlády se nedokázaly dostatečně připravit na dodávku vakcín. Jejich příjem zvládala jen specializovaná distribuční a skladovací centra. Nové požadavky na uskladnění vakcíny by však měly tato omezení zmírnit.

vakcina
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse