Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2021 11:42
Čas čtení 1:12
Tímea Krauszová

Němci doporučili lidem pod 60, aby druhou dávku vakcíny dostali od jiné společnosti než AstraZeneca

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Prý nevědí, jaká jsou rizika po podání dvou dávek AstraZenecy.

Německá komise pro očkování STIKO doporučuje lidem mladším 60 let, kteří už dostali první vakcínu proti koronaviru od společnosti AstraZeneca, aby druhou dávku dostali od jiné společnosti. Mezi možnostmi jsou látky od Pfizer/BioNTech a Moderna. Informoval o tom německý týdeník Die Welt.

Nechtějí prý riskovat

Podle šéfa stálé komise pro očkování Thomase Mertense vědci stále jen spekulují o možných rizicích po dvou dávkách vakcín od AstraZenecy. Řekl to pro Die Welt. Myslí si ale, že je lepší to ani nezkoušet a raději jako druhou dávku podat jinou vakcínu. Německo už v polovině března preventivně pozastavilo očkování AstraZenecou s cílem prošetřit možná rizika trombózy.

Doporučeno
Kříže za oběti pandemie jsou na náměstích po celém Česku. Zapojit své město můžeš i ty Kříže za oběti pandemie jsou na náměstích po celém Česku. Zapojit své město můžeš i ty 2. dubna 2021 11:07

V úterý 30. března tamní ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že AstraZenecu dostanou jen lidé starší 60 let. Mladší ji dostanou až po dohodě s lékařem v případě, že patří do některé z rizikových skupin a hrozí jim náročný průběh onemocnění covid-19. V takovém případě výhody očkování převyšují rizika vedlejších účinků.

Domů
Sdílet
Diskuse