Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se společností Epic Drama.
14. dubna 2021 7:00
Čas čtení 2:07
Tereza Šnajdrová

Největší skandál v historii britské vlády: Ministr obrany se oddával večírkům, drogám a milenkám

Největší skandál v historii britské vlády: Ministr obrany se oddával večírkům, drogám a milenkám
Zdroj: se souhlasem Epic Drama
HISTORIE
Uložit Uložené

Aféra Johna Profuma s Christine Keeler položila britskou vládu.

V roce 1963 vyšlo najevo, že britský ministr obrany John Profumo má poměr s Christine Keeler, která byla zároveň milenkou sovětského námořního přidělence v Londýně. Jakmile se tato informace dostala ven, John Profumo musel rezignovat, vláda Harolda Macmillana se rozpadla a Británie tak zažila největší vládní skandál v historii. A protože se blíží premiéra seriálu Soud s Christine Keelerovou, která vyjde na Epic Drama 14. dubna, připomene ti, co se tenkrát vlastně odehrálo.

Doporučeno
Americký politik se kvůli obvinění z korupce zastřelil během tiskovky. O 23 let později zjistili, že byl nevinný Americký politik se kvůli obvinění z korupce zastřelil během tiskovky. O 23 let později zjistili, že byl nevinný 26. ledna 2021 9:30

Sexuálně zneužívaná modelka Christine Keeler

Christine Keeler byla mladá modelka, herečka, modelka a herečka, která si na svou dobu užívala život nad poměry. Její otec rodinu opustil, když byla ještě maličká a její matka si našla nového přítele, který dívenku společně s jeho přáteli sexuálně zneužíval. Není proto divu, že Christine v 15 letech utekla z domu a našla si práci modelky v módním domě. Jen o dva roky později prožila aféru s afroamerickým seržantem letectva Spojených států, z níž vzešlo i dítě, které jen šest dní po porodu zemřelo. Christine bylo teprve 17 let, ale za sebou již měla mnoho zla a bylo jasné, že tahle dívka se ve světě neztratí. 

Christine Keeler
Zdroj: se souhlasem Epic Drama

O pár měsíců později se seznámila s Percym Murrayem, díky kterému se změnil celý její život. Získala práci jako topless herečka v klubu, kam chodila britská smetánka a začali se o ní zajímat muži z vyšší vrstvy. Dokonce se seznámila s osteopatem a umělcem Stephanem Wardou, který tehdy pracoval i jako dvojitý agend a byl ve spojení s vyššími členy MI5 a KGB, kterým předával britská stání tajemství. A právě on Christine seznámil s britským ministrem obrany Johnem Profumem a románek, který zničil britskou vládu, mohl začít.

Christinina promiskuita spustila válku milenců

John Profumo pocházel z italského šlechtického rodu tehdy pracoval jako britský ministr obrany a ačkoliv měl milující manželku, mladičká Christine ho učarovala natolik, že ohrozil celou britskou vládu. Co Profumo nevěděl, bylo, že Keeler neudržuje milenecký vztah pouze s ním, ale také s dalšími vysoce postavenými úředníky, mezi které spadal i Eugene Ivanov, pracovník sovětského velvyslanectví a agent v sovětských zpravodajských službách. Právě Christinina promiskuita nakonec vedla k tomu, že dva její milenci na sebe zaútočili a dívka se tak dostala do hledáčku soudu.

Christine Keeler
Zdroj: se souhlasem Epic Drama

Drogy, večírky, sex a aféra Profumo

Právě vyšetřování mladičké ženy dovedlo kriminalisty až k ministru Profumovi a v roce 1963 vyšlo najevo, že jeho milenka Christine Keeler, udržuje vztah také se sovětským pracovníkem, což v Británii vyvolalo pořádný poprask. Profumo musel ze své funkce odstoupit a konzervativní vláda Harolda Macmillana padla jen o několik měsíců později. 

Detailnější informace o divokých večírcích plných nespoutaného sexu a krizi, kterou Velká Británie zažila, se dozvíš již 14. dubna v šestidílném seriálu Soud s Christine Keelerovou, jenž bude vysílán na Epic Drama.

Role Johna Profuma se ujal Ben Miles, kterého můžeš znát z oblíbené TV show The Crown, kde ztvárnil Petera Townsenda, milence Princess Margaret. Christine Keeler si zahrála herečka známá z filmů Kingsman a The Huntsman: Winter’s War – Sophie Cookson.

Christine Keeler
Zdroj: se souhlasem Epic Drama

Christine nebyla jedinou milenkou Johna Profuma

Christine Keeler nebyla jedinou milenkou Johna Profuma. Ministr obrany se ještě před druhou světovou válkou seznámil s modelkou Giselou Klein, která později za války v Paříži spolupracovala s nacistickými tajnými službami. Po osvobození francouzské metropole byla odsouzena za špionáž a po propuštění se provdala za vězeňského dozorce Edwarda Winegarda. Britská tajná služba MI6 však zjistila, že Profumo s Klein udržoval poměr nejméně do roku 1950.

Domů
Sdílet
Diskuse