Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2021 7:00
Čas čtení 0:49
Adam Novosad

Vypij vodu z Fukušimy, vzkázala Čína japonskému vicepremiérovi. Ten se chlubil, že radioaktivitu odstranili

Vypij vodu z Fukušimy, vzkázala Čína japonskému vicepremiérovi. Ten se chlubil, že radioaktivitu odstranili
Zdroj: TASR/AP
NEWS
Uložit Uložené

Japonský plán vypustit radioaktivní vodu do moře si nenašel moc fanoušků.

Japonsko ohlásilo plán vypustit do moře vodu, kterou v roce 2011 po ničivém tsunami a nehodě v atomové elektrárně Fukušima použilo ke chlazení jaderného paliva. Tento nápad se setkal s výraznou kritikou ze strany vlád okolních států, ale i ekologických organizací bojujících za ochranu přírody, informuje Mainichi.

Japonci sice strávili roky čištěním vody od radioaktivních částic, ale ochránci přírody mají stále pochybnosti, co vypuštění kontaminované vody způsobí v mořském ekosystému. V nejhorším případě by mohla zdevastovat podmořskou faunu i flóru.

fukušima
Zdroj: TASR/AP

Vicepremiér japonské vlády Taro Aso ale námitky vyvrátil slovy, že radioaktivní vodu experti vyčistili natolik, aby nezpůsobila žádné zdravotní problémy ani člověku, který se s ní dostane do kontaktu. „Já jsem se doslechl, že si nijak neublížíme, když ji vypijeme,“ řekl Aso na tiskové konferenci.

Doporučeno
Japonsko začne do moře vypouštět kontaminovanou vodu z Fukušimy. Čína a Jižní Korea protestují Japonsko začne do moře vypouštět kontaminovanou vodu z Fukušimy. Čína a Jižní Korea protestují 13. dubna 2021 13:11

Netrvalo dlouho a na vyjádření zareagovala čínská vláda. „Japonský člen vlády řekl, že je bezproblémové, pokud tuto vodu vypijeme, tak ať ji prosím vypije,“ prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Zhao Lijian. Čína upozorňuje Japonsko, že ignoruje katastrofické následky, které může mít vypuštění vody na přírodu.

Čína není jediná země, které se nápad vypustit radioaktivní vodu zpět do moře nezamlouvá. Námitky proti tomu vznesl i Tchaj-wan a Jižní Korea, ale zatím není jasné, zda Japonsko své rozhodnutí přehodnotí. Vodu chtělo do moře vypustit přibližně za dva roky.

Doporučeno
10 let po japonském Černobylu: Příroda se opět staví na nohy po jaderné katastrofě 10 let po japonském Černobylu: Příroda se opět staví na nohy po jaderné katastrofě 8. ledna 2020 19:29
Domů
Sdílet
Diskuse