Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2021 19:03
Čas čtení 0:44
Adam Novosad

V Chorvatsku si homosexuální páry budou moci adoptovat děti, rozhodl soud

V Chorvatsku si homosexuální páry budou moci adoptovat děti, rozhodl soud
Zdroj: Unsplash/Daniel James/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Chorvatská dvojice vyhrála soudní řízení po odmítnutí žádosti o adopci z roku 2016.

Chorvatský soud rozhodl, že homosexuální páry se mohou ucházet o adopci dětí. Mladen Kožić a Ivo Segota se v roce 2016 rozhodli požádat o adopci dítěte, které společně chtěli vychovávat, ale žádost jim úřady zamítly, informuje Balkan Insight.

Přesto se nevzdali a začali bojovat o svá práva, což potvrdil soud v Záhřebu, který uznal, že homosexuální pár byl diskriminován a homosexuální dvojice mají na základě chorvatské ústavy právo mít možnost adoptovat si dítě. V zemi přitom zákony umožňují adopce jednotlivcům, a tak si několik homosexuálních párů zvolilo raději cestu individuální žádosti namísto žádosti jako páru.

Doporučeno
Spolužák na mě křičel, že by mě měli vzít do Osvětimi, říká 14letý transgender chlapec Michael Spolužák na mě křičel, že by mě měli vzít do Osvětimi, říká 14letý transgender chlapec Michael 25. dubna 2021 9:30

V Chorvatsku sice ústava mluví o manželství výlučně jako o svazku muže a ženy, ale od roku 2014 v zemi platí zákon ustavující „životní partnerství“, což je ekvivalent registrovaného partnerství s drtivou většinou práv a povinností vyplývajících z běžného manželství. Dosud však lidé uzavírající „životní partnerství“ neměli právo adoptovat si dítě, což se rozhodnutím soudu změnilo.

Organizace Rainbow Family Association sdružující dvojice z LGBT komunity přijala rozsudek s nadšením. „Verdikt otevírá dveře všem gay a lesbickým dvojicím,“ prohlásila organizace. Touha po adopci dítěte se náhle pro mnoho párů stala realitou, což z rozsudku udělalo historický moment.

Domů
Sdílet
Diskuse