Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2021 14:35
Čas čtení 11:43
Adam Novosad

7 míst světa, kam se už asi (nikdy) nedostaneš

7 míst světa, kam se už asi (nikdy) nedostaneš
Zdroj: Wikimedia Commons/Anakin/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Masový turismus se v období pandemie zpomalil, a tak mělo množství míst a destinací čas na revitalizaci. Existuje však několik míst, kam se ani po skončení pandemie s největší pravděpodobností nikdy nedostaneš.

Množství lidí touží procestovat svět, ale naše planeta skrývá i místa, na která se zkrátka nedostaneš ani s největším bankovním účtem.

V různých článcích si často můžeš přečíst o ideálních destinacích, kde neutratíš moc peněz, uvidíš fascinující přírodu, historii i kulturu, ale tentokrát jsme se podívali na taková místa na světě, kam se s největší pravděpodobností už nikdy nedostaneš.

Doporučeno
Češi vybrali peníze na hru pro dobré umírání. Správné využití zbývajícího času je klíč, říká ředitel Centra paliativní péče Češi vybrali peníze na hru pro dobré umírání. Správné využití zbývajícího času je klíč, říká ředitel Centra paliativní péče 18. července 2021 12:33

V některých případech jde o místa, která donedávna existovala, ale bohužel už ze zemského povrchu zmizela, v jiných případech ti zase technicky nic nebrání, aby ses na konkrétní místo, například na thajskou pláž Maya Bay či ostrov Surtsey, vydal, ale v praxi se na tato místa prostě nedostaneš.

V případě thajské pláže se to možná brzy změní, ale v případě ostrovů Surtsey a North Brother nebo ikonické jeskyně Lascaux si musíš nechat zajít chuť. A to nejsou jediná záhadná místa, která zůstávají pro veřejnost navždy zavřená.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak je možné, že sis nikdy nevšiml unikátního zakázaného ostrova u Islandu.
  • Proč můžeš ostrov Surtsey prozkoumat pouze z jiného ostrova.
  • Jak lidé zničili možná nejvzácnější jeskyni tak, že už se dovnitř nedostaneš.
  • Co nadělaly tisíce turistů s ikonickou pláží z filmu Pláž s DiCapriem.
  • Kdy se budeš moci na legendární pláž znovu dostat (pokud vůbec).
  • Na jaký náš přírodní unikát se už nikdy nedostaneš.
  • Proč je uprostřed New Yorku opuštěný ostrov se zákazem vstupu.
  • Jak Taliban rozstřílel protitankovými střelami obrovské buddhy.
  • Zda se pod Moskvou skrývá tajemné druhé metro v hloubce až 200 metrů.
  • Co o skrytém moskevském metru v roce 1991 napsalo americké ministerstvo.

1.Sopečný ostrov, kam noha turisty nikdy nevkročila

Islandská příroda nepochybně patří mezi nejunikátnější na světě, a tak se místní vláda snaží udržovat míru ochrany na vysoké úrovni.

Možná si vzpomeneš na incident před pár lety, když spustil svým videoklipem Justin Bieber v islandském kaňonu Fjaðrárgljúfur šílenství a ochránci přírody museli dokonce na jistý čas vstup do kaňonu zakázat. Tehdy byl kaňon volně přístupný bez speciálních tras a cestiček, které musí turisté dodržovat, ale dnes je situace jiná. O volném pohybu po vzácném kaňonu nemůže být ani řeč.

Island ovšem ukrývá místo, na které by ani Justin Bieber nemohl přijít natočit žádný klip. Na mapě sis možná nikdy nevšiml, že 32 kilometrů jihozápadně od islandské pevniny leží ostrůvek Surtsey, kam lidská noha vstoupila jen párkrát a noha turisty vůbec.

Ostrov vznikl v roce 1963 vlivem výbuchu sopek, přičemž vulkanická aktivita a erupce nepřestávaly až do roku 1967. Islandským výzkumníkům se díky tomu naskytla jedinečná příležitost vidět zrod nové pevniny, fauny i flóry.

UNESCO označuje Surtsey za nedotčenou přírodní laboratoř, která se musela kolonizovat bez pomoci člověka. Od roku 1963 na ostrově vědci objevili více než 60 rostlin, 75 mechorostů či 71 lišejníků. Na ostrov se dostaly přirozenou cestou: buď se semena vyplavila na ostrově prostřednictvím oceánských proudů, nebo je na ostrov úmyslně nebo neúmyslně přineslo ptactvo, protože na ostrově výzkumníci evidují více než 90 druhů ptáků.

Jak se na Surtsey dostat? Nijak. Turisté na ostrově nepřicházejí v úvahu, takže na nízkorozpočtovou dovolenou zapomeň a nejblíže se k ostrovu budeš moci přiblížit tak, že navštívíš Surtsey Visitor Centre na nedalekém ostrově Heimaey, který je sám o sobě sopečného původu, s mnoha krásami a ideální polohou na pozorování velryb. Na Surtsey ale můžeš zapomenout.

Doporučeno
Vyháněli jsme démona, který s knězem vymetl koupelnu. Jaroslav Drábek otevřeně o odvádění duší, víře a skepticismu (Rozhovor) Vyháněli jsme démona, který s knězem vymetl koupelnu. Jaroslav Drábek otevřeně o odvádění duší, víře a skepticismu (Rozhovor) 23. července 2021 10:45

2. Jeskynní Sixtinská kaple z Francie

Představ si, že jeden z nejvýznamnějších archeologických a kulturních objevů vývoje lidské civilizace objevili čtyři chlapci úplnou náhodou, ale ty se již na toto místo nebudeš moci nikdy podívat. V roce 1940 se parta čtyř chlapců sklouzla do jeskyně v jihozápadní Francii, kam předtím skočil pes jednoho z nich.

Neměli k dispozici dobré světlo, takže sotva viděli před sebe, ale najednou se před nimi na jeskynních stěnách objevily malby, které musela nakreslit lidská ruka před mnoha lety. Chlapci objevili jeskyni Lascaux, která je dnes jedním z nejvýznamnějších svědectví o vývoji lidské civilizace, protože malby v ní viděl snad každý a vznikly pravděpodobně více než 15 tisíc let před naším letopočtem.

Když chlapci jeskyni prozkoumali, o svém objevu řekli učiteli ve škole a ten kontaktoval francouzské autority. Prvotní reakcí byl úžas — v jeskynním systému se podařilo objevit skoro 600 různých maleb znázorňujících zvířata od koní a bizonů až po jeleny.

Nejde přitom o primitivní malby, ze kterých by šlo jen obtížně vyčíst, co chtěli autoři znázornit, ale o vynikající malby s neuvěřitelnými detaily. Nadšení způsobilo, že Francie chtěla jeskyni co nejdříve zpřístupnit veřejnosti, aby se mohl přijít malbami pokochat každý zájemce, jenže velmi rychle se zjistilo, že veřejnost malby ničí.

Na jeskynních stěnách se s přibývajícím počtem návštěvníků začaly objevovat plísně, vydýchaný vzduch poškozoval linie jednotlivých maleb, a tak padlo roku 1963 radikální rozhodnutí. Do jeskyně bude mít veřejnost vstup zakázán, což v praxi znamená, že od té doby se na originální paleolitické jeskynní malby nepodívalo oko žádného zvídavého turisty.

Francouzi ale vymysleli způsob, jak jeskyni ponechat v pozici turistické atrakce. O necelých dvě stě metrů dál postavili návštěvnické centrum, kde dnes stojí replika nejslavnější síně z jeskyně s malbami, které v jeskyni opravdu najdeš, a tak se na tyto malby chodí podívat statisíce lidí každý rok.

A existuje šance, že se dostaneš do originální jeskyně? V žádném případě. Pokud nepatříš mezi místních archeology nebo historiky, kteří navíc musí dodržovat přísné podmínky, můžeš na vstup do jeskyně Lascaux zapomenout.

Doporučeno
Chtěl bys dostávat 100 tisíc korun měsíčně během příštích 20 let? Prozradíme ti, jak na to Chtěl bys dostávat 100 tisíc korun měsíčně během příštích 20 let? Prozradíme ti, jak na to 22. července 2021 16:33

3. Zničená pláž z filmu Pláž s DiCapriem

Od vypuknutí pandemie uplynul více než rok a obyvatelé Česka měli mezitím šanci vycestovat na množství dovolených, pokud splnili všechny potřebné podmínky. Turisté se těšili nejen do klasického Chorvatska či Itálie, ale i na exotický Zanzibar, avšak jihovýchodní Asie zůstávala do velké míry zavřená.

To se momentálně mění, protože Thajsko za přísných podmínek otevřelo populární ostrov Phuket, kde musí turisté strávit 14 dní v pomyslné izolaci ve speciálních hotelích na plážích, aby absolvovali karanténu, a až následně dostanou šanci vycestovat do ostatních částí země. Podmínky jsou přísné, protože roušku musíš nosit ve venkovních prostorách neustále, na příjezd je potřeba plné očkování i negativní test a v telefonu tě bude Thajsko moci sledovat speciální aplikací s GPS.

I když se Thajsko pomalu začíná otevírat vnějšímu světu, jedno z kdysi neuvěřitelně populárních míst, které znáš z ikonického filmu Pláž s Leonardem DiCapriem, zůstává zavřené. Na maličkém ostrově Phi Phi Leh právě nedaleko Phuketu leží pláž Maya Bay, kde sice DiCaprio ve filmu zářil, ale způsobil zároveň ekologickou katastrofu.

V roce 2018 musela být ikonická pláž zavřená, protože thajské úřady přestaly zvládat nápor turistů; denně v zátoce u pláže Maya Bay zakotvily stovky lodí a člunů, zatímco na samotné pláži se tísnily tisíce turistů. Více než 50 procent korálů v oblasti prý bylo následkem této situace zničeno. Thajsko proto rozhodlo, že Maya Bay zůstane zavřená na čtyři měsíce, aby se mohl místní ekosystém vrátit do normálu, ale čtyři měsíce nestačily.

Rozhodnutí proto muselo být jasné. Maya Bay zůstává zavřená na neurčito, a tak se místní příroda začala pomalu dostávat do normálu, neboť ani turisté, ani lodě na místo neměli masový přístup, ale tisíce turistů se na stejném ostrově přesunuly na přilehlé pláže kolem zakázané pláže Maya Bay, což možná bylo kontraproduktívnejší než samotný zákaz.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 100303 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kdy se budeš moci na legendární pláž znovu dostat (pokud vůbec).
  • Na jaký náš přírodní unikát se už nikdy nedostaneš.
  • Proč je uprostřed New Yorku opuštěný ostrov se zákazem vstupu.
  • Jak Taliban rozstřílel protitankovými střelami obrovské buddhy.
  • Zda se pod Moskvou skrývá tajemné druhé metro v hloubce až 200 metrů.
  • Co o skrytém moskevském metru v roce 1991 napsalo americké ministerstvo.
Domů
Sdílet
Diskuse