Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. září 2021 8:50
Čas čtení 4:43
Ondřej Jarůšek

Český MMA bijec Patrik Kincl jde do životní bitvy. V největší organizaci Evropy se porve o titul šampiona (Rozhovor)

Český MMA bijec Patrik Kincl jde do životní bitvy. V největší organizaci Evropy se porve o titul šampiona (Rozhovor)
Zdroj: Sebastian Rudnicki/KSW/se svolením
SPORT BOJOVÉ SPORTY KSW
Uložit Uložené

Popovídali jsme si s Patrikem Kinclem o jeho blížícím se zápase se šampionem KSW Robertem Soldićem.

Český MMA zápasník Patrik Kincl (24-9) stojí před životním zápasem – v největší evropské organizaci KSW, ve které je zatím neporažený, totiž už v sobotu 4. září vyzve o titul současného šampiona welterové váhy (do 77 kg) Roberta Soldiće. 

Chorvatský „Robocop“ je mnohými považován za jednoho z nejlepších, ne-li nejlepšího bojovníka své váhy mimo UFC. Před zástupcem královéhradeckého gymu All Sports Academy je tedy obrovská výzva. Jeho poslední výkony však dokazují, že šance na úspěch má vysoké.

Redakce REFRESHERu dostala příležitost oba protagonisty hlavního zápasu turnaje KSW 63 vyzpovídat. Náš rozhovor s Robertem Soldićem si můžeš přečíst zde a nyní ti přinášíme i rozhovor s českým vyzývatelem. Ten nám mimo jiné řekl, co jej žene dopředu a jak nákladná je příprava profesionálního MMA zápasníka.

Doporučeno
Šampion KSW Soldić o bitvě s českou MMA hvězdou: Bude to jeden z mých největších zápasů (Rozhovor) Šampion KSW Soldić o bitvě s českou MMA hvězdou: Bude to jeden z mých největších zápasů (Rozhovor) 29. srpna 2021 16:00
Základní informace
Kdy: Sobota 4.9.2021
Kde: KSW 63, Polsko – Varšava
PPV přenos: Živě na oficiálních stránkách KSWMMA.com
Patrik Kincl
Zdroj: Sebastian Rudnicki/KSW/se svolením

V sobotu tě čeká titulový zápas v KSW s Robertem Soldićem, tak mě zajímá, jak proběhla příprava. Cítíš se v životní formě?

Cítím se super. V rámci možností si myslím, že se mi podařilo přípravu dobře načasovat a maximálně zefektivnit, takže jsem spokojený.

Za jak velkou výhodu považuješ to, že máš více zkušeností? Oproti Soldićovi máš totiž asi o 12 zápasů víc. Může to podle tebe sehrát vekou roli?

On je taky zkušený bojovník a na této úrovni už to tak zásadní rozdíl podle mě není. Výhodu vidím spíš v tom, že on deset měsíců nezápasil a poslední zápas měl ve střední váze (do 84 kg, pozn. red.). Svoje největší výhody tedy vidím v jeho delší pauze a změnu váhy zpátky do welteru.

Svoje staré já bych dneska zmastil v prvním kole.

Jak jsi na tom s váhou ty, kolik ještě musíš shodit?

Teď mi zbývá zhruba posledních pět kilo. (Rozhovor proběhl v neděli 29.8., pozn. red.)

Doporučeno
Profesionální MMA cutman: Jaké nejhorší zranění v oktagonu viděl a měly by se podle něj zavést dopingové kontroly? (Rozhovor) Profesionální MMA cutman: Jaké nejhorší zranění v oktagonu viděl a měly by se podle něj zavést dopingové kontroly? (Rozhovor) 14. srpna 2021 12:26

Počítáš teda s tím, že budeš v zápase o něco lehčí? Soldić totiž říkal, že do zápasu s tebou shazoval nějakých 13 nebo 14 kilo.

Možná budu o kousek lehčí, ani tu přípravu mimo jsem nebyl nějak extra těžkej. Váhu jsem si delší dobu držel, aby to nebyl moc velký rozdíl, ale je možné, že o kilo nebo dvě bude těžší, s tím jsme počítal.

Patrik Kincl
Zdroj: Sebastian Rudnicki/KSW/se svolením

Se Soldićem ses měl utkat už před pár lety, tehdy tomu ale zabránilo tvé zranění. V čem si myslíš, že jsi od té doby udělal jako bojovník největší pokrok? V čem ses nejvíc zlepšil?

Určitě ve všem. Mám víc zkušeností, posunul jsem se dál ve všech směrech technicky a myslím si, že i kondičně a silově. Změnil jsem i nějaké věci ohledně výživy, a to mi výborně sedlo. Svoje staré já bych dneska zmastil v prvním kole.

Doporučeno
Hvězda UFC Jiří Procházka: Jdeme si pro světové prvenství, odmítnout titulový boj kvůli jiné výzvě by bylo troufalé (Rozhovor) Hvězda UFC Jiří Procházka: Jdeme si pro světové prvenství, odmítnout titulový boj kvůli jiné výzvě by bylo troufalé (Rozhovor) 31. května 2021 9:30

Bral jsi při tréninku nějak v potaz to, že ses při poslední přípravě na Soldiće zranil, dával sis větší pozor? Nebo se na to při přípravě takto nedá myslet?

Úplně na to myslet nejde. V sobotu jsem měl poslední ostřejší sparring a tam jsem do toho samozřejmě musel jít tvrdě, byť jsem předtím myslel na to, abych byl opatrný a nedělal blbosti. Ale jakmile to kolo pípne, tak to člověk vždycky zahodí a jede na maximum.

Naštěstí se ale nic nestalo. Jsem v pohodě, celou přípravu mě nic netrápilo až na pár drobností, které mě ale nijak neomezovaly.

Ty ses se Soldićem nedávno potkal na natáčení upoutávky na váš zápas. Řekli jste si tam něco?

Ani ne, moc jsme se tam nebavili. Pozdravili jsme se a možná proběhl nějaký small talk, ale nebylo to rozhodně nic zásadního.

Patrik Kincl
Zdroj: Sebastian Rudnicki/KSW/se svolením

Soldić nám v rozhovoru řekl, že jeho motivací je stát se dvojnásobným šampionem a porážet velká jména. Jak to máš ty, co žene dopředu tebe?

Velké zápasy. Musím poděkovat KSW a nějaký způsobem asi i Robertovi (soupeři. pozn. red.), že mi tento zápas dali, protože si myslím, že Soldić je objektivně jedním z nejlepších zápasníků v Evropě, a to i když do toho započítám bojovníky UFC. Je to tedy obrovská kvalita, obrovský zápas, a to mě žene dopředu.

Když se podívám na svůj poslední zápas, kde jsem to možná trochu podceňoval, tak se to s tímto nedá vůbec srovnat. Náboj do tréninků je úplně o něčem jiném, když jde člověk do klece opravdu s top zápasníkem.

Na 100 tisících to začíná. Všechny peníze člověk rve do přípravy, ale zápasníci to berou jako investici do budoucna. Bez toho se to dělat nedá.

A plánuješ už natrvalo zakotvit ve welteru, nebo je možné, že tě uvidíme znovu ještě ve střední váze?

Na střední váhu momentálně nemám kila. Nastavil jsem si striktní výživový program, ve kterém se při tréninku cítím dobře a který mi sedí, takže bych musel zase přibírat. Zatím to tedy neplánuju. Shazování mi teď jde v pohodě, protože nemusím shazovat nějaký velký ranec. Myslím si, že střední váha není na můj styl a na moje parametry správná.

Doporučeno
Krvavé rvačky bez rukavic sledují miliony lidí, brutální show se stává novým světovým fenoménem Krvavé rvačky bez rukavic sledují miliony lidí, brutální show se stává novým světovým fenoménem 6. července 2021 8:00

Můžeš lidem přiblížit, kolik řádově musí bojovník do takto důležité přípravy investovat peněz? Například David Dvořák nám dřív napsal, že za 5 týdnů přípravy utratí víc než 100 tisíc, máš teda přípravu taky takto nákladnou?

Je to dost podobné. Měl jsem dva kempy v Polsku a dřív jsem lítal trénovat i do USA, což teď kvůli covidu nešlo, takže tam to na 100 tisících začíná. Všechny peníze člověk rve do přípravy, ale řekl bych, že všichni zápasníci to berou jako investici do budoucna. Bez toho se to dělat nedá.

Patrik Kincl
Zdroj: Sebastian Rudnicki/KSW/se svolením

Už jsi více než rok otcem, tak jaké je pro tebe kloubit rodinný život s náročnou sportovní přípravou? Je to těžší než dřív?

Je to čím dál těžší. Mám ale skvělou ženu, která zastane skoro všechno. Snažím se jí samozřejmě pomáhat, jak to jde, ale v závěru to je hlavně na ní. Cítím, že je to těžší než dřív. Už se mi taky nechce tolik chodit z domu, míň se mi chce jezdit na kempy, takže přemýšlím, jak bych to udělal, abych je vzal alespoň na chvilku s sebou a mezi tréninky je viděl. Je to teď složitější.

I když máš teď těsně před zápasem, tak se mi zdá, že jsi pořád relativně aktivní na Instagramu. Nesnažíš se sociální sítě před zápasem omezovat, aby to nerušilo soustředění?

Aktivní se snažím být. Nejsem možná tak jako dřív, ale funguju tam. K MMA to momentálně patří. U nás to pořád ještě není až tak mainstreamový sport, takže bojovník to potřebuje vůči fanouškům i vůči partnerům.

Nemáš to teda tak, že bys třeba pět dní před zápasem šel úplně offline, aby ses mohl líp soustředit?

Tady ten „blackout“ si nechávám spíš až na samotný den zápasu. Občas se snažím natáčet různé vlogy, takže teď jen přemýšlím nad tím, jestli se do toho ještě vrhnu před zápasem.

Z této přípravy jsem se snažil ukazovat úplné minimum. Spousta věcí jde bokem a přidávám spíš fotky, ze kterých se toho nedá až tak moc vyčíst.

Předpokládám, že to minimum ukazuješ proto, aby soupeř nemohl využít něčeho, co by tam případně viděl.

Přesně tak.

Pokud titul vyhraješ, tak jak to oslavíš?

S rodinou. Dorazí tam za mnou a asi dáme nějakou afterparty, ale pak se budu snažit co nejdřív dorazit domů a vynahradit všechen čas rodině. Nejsem moc extra slavící typ, ale určitě bych si dal nějaký doutníček.

Patrik Kincl
Zdroj: Sebastian Rudnicki/KSW/se svolením
Domů
Sdílet
Diskuse