Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. října 2021 11:30
Čas čtení 7:58
Tereza Šnajdrová

Jak se staví české politické strany k důchodové reformě? Zeptali jsme se jich

Jak se staví české politické strany k důchodové reformě? Zeptali jsme se jich
Zdroj: Úřad vlády ČR/se souhlasem Markéty Pekarové Adamové/Pirátská strana
POLITIKA VOLBY 2021: JAK TO VIDÍ POLITICI VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Českých politických stran a hnutí jsme se zeptali, jaký mají postoj k důchodové reformě a co by se podle nich mělo změnit.

REFRESHER pokračuje v předvolebním speciálu, ve kterém vyzpovídá české politické strany na nejrůznější palčivá témata ze společenských, ekonomických, ale i veskrze politických oblastí. Tentokrát se věnujeme důchodové reformě

V prvním díle jsme se politiků ptali na legalizaci marihuany.
V druhém díle na otázku přijetí eura.
Ve třetím díle jsme zjišťovali, jak se politické strany staví k manželství párů stejného pohlaví.
Čtvrtý díl byl věnován změně definice pojmu znásilnění.
V pátém díle jsme se politiků dotazovali, jaký mají postoj k exekucím a dluhové pasti a zda budou chtít prosazovat tzv. teritorialitu exekutorů.
V šestém díle jsme se politiků ptali, zda se budou zasazovat o srovnání podmínek mezi ženami a muži.

Přesně za týden Česko čekají volby do Poslanecké sněmovny a je možné, že někteří z vás stále tápou, komu dají svůj hlas. Abychom ti toto důležité rozhodnutí usnadnili, přinášíme ti sérii článků, v níž ti představíme názory politických stran a hnutí na zásadní témata, která rezonují ve společnosti. Tentokrát jsme se předsedů ptali, jak pohlíží na důchodovou reformu, co by se podle nich mělo změnit a kdy by k nějakým změnám mohlo dojít. 

Doporučeno
Budou se české politické strany zasazovat o srovnání podmínek mezi ženami a muži? Zeptali jsme se jich Budou se české politické strany zasazovat o srovnání podmínek mezi ženami a muži? Zeptali jsme se jich 29. září 2021 18:00
Všem předsedům byla zaslána otázka:

Jak vaše strana pohlíží na důchodovou reformu? Co by se podle vás mělo změnit, kdy a jakým způsobem?

Piráti chtějí všem zajistit důstojný důchod. Plánují odměnit i ty, kteří odchod do důchodu oddalují

Otázku systému důchodů je potřeba bezpodmínečně řešit. Tomuto zásadnímu tématu se věnujeme v našem programu, na jehož vzniku se podíleli odborníci i řada seniorů. Podporujeme změnu důchodového systému na nultý a první pilíř, neboli zavedení tzv. minimálního důchodu. Což je mimochodem pouze odborný termín, s reálnou výší důchodu nesouvisí. Ten by měl po splnění podmínek zajistit všem účastníkům důchodového pojištění důstojný důchod,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. 

Piráti počítají i s odměněním těch, kteří přesluhují či zůstávají v pracovním procesu. „Za spravedlivé považujeme také férově odměňovat ty, kteří svůj odchod do důchodu dobrovolně odkládají a přesluhují nebo zůstávají v pracovním procesu i při pobírání důchodu. Lidem, kteří přesluhují, se to musí vyplatit a projevit v budoucí výši důchodu či snížením povinných sociálních odvodů. Systém by neměl postihovat pečující o děti nebo blízké. K dostatečně vysoké výměře důchodů jim pomůže prodloužení vyloučené doby, za kterou se nebude snižovat výměra důchodu, a zavedení fiktivního vyměřovacího základu. Prosadíme, aby pracující v náročných podmínkách či rizikových profesích mohli odejít do důchodu dříve nebo jim byl navýšen za podpory zaměstnavatelů,“ pokračuje Bartoš.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104150 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse