Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. září 2021 18:00
Čas čtení 6:43
Tereza Šnajdrová

Budou se české politické strany zasazovat o srovnání podmínek mezi ženami a muži? Zeptali jsme se jich

Budou se české politické strany zasazovat o srovnání podmínek mezi ženami a muži? Zeptali jsme se jich
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš + Úřad vlády ČR + se svolením Markéty Pekarové Adamové
POLITIKA VOLBY 2021: JAK TO VIDÍ POLITICI
Uložit Uložené

Českých politických stran a hnutí jsme se zeptali, zda se budou zasazovat o narovnání podmínek pro ženy, případně jakým způsobem.

REFRESHER pokračuje v předvolebním speciálu, ve kterém vyzpovídá české politické strany na nejrůznější palčivá témata ze společenských, ekonomických, ale i veskrze politických oblastí. Tentokrát se věnujeme narovnání podmínek pro ženy.

V prvním díle jsme se politiků ptali na legalizaci marihuany.
V druhém díle na otázku přijetí eura.
Ve třetím díle jsme zjišťovali, jak se politické strany staví k manželství párů stejného pohlaví.
Čtvrtý díl byl věnován změně definice pojmu znásilnění.
V pátém díle jsme se politiků dotazovali, jaký mají postoj k exekucím a dluhové pasti a zda budou chtít prosazovat tzv. teritorialitu exekutorů.

Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční již 8. - 9. října a ty ještě nejsi rozhodnutý, komu vhodíš svůj hlas? Abychom ti toto důležité rozhodnutí usnadnili, přinášíme ti sérii článků, v níž ti představíme názory politických stran a hnutí na zásadní témata, která rezonují ve společnosti. Tentokrát jsme se předsedů ptali, zda se budou zasazovat o narovnání podmínek pro ženy, případně jakým způsobem.

Doporučeno
Jak se staví české politické strany k exekucím a dluhové pasti? Zeptali jsme se jich Jak se staví české politické strany k exekucím a dluhové pasti? Zeptali jsme se jich 22. září 2021 7:00
Všem předsedům byla zaslána otázka:

Ve společnosti stále panuje genderová nerovnost a mnoho občanů Česka zajímá, zda se budete zasazovat o narovnání podmínek pro ženy, případně jakým způsobem?

TOP 09 v čele s Markétou Pekarovou Adamovou za rovné podmínky pro ženy bojuje již delší dobu

Dlouhodobě se snažím prosazovat změny v zákonech, aby ženy nebyly profesně znevýhodněné mateřstvím a péčí o rodinu. Chybí nám částečné úvazky, stále není dostatek míst ve školkách a dětských skupinách, ženy pak reálnou možnost dříve se vrátit do práce mnohdy nemají i když by samy chtěly. Dnes v Česku pracuje zkrácený úvazek pouze desetina žen. Stačila by jednoduchá podpora zkrácených úvazků v podobě nižších odvodů, čímž by pro zaměstnavatele nebyly tak drahé. Podobně to funguje na západ od Česka, velmi by se tak usnadnila situace žen či mužů, kteří chtějí skloubit péči a práci,“ řekla předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 mají v plánu do procesu zapojit i prarodiče. „Stejně tak prosazuji možnost prarodičů pobírat rodičovský příspěvek, aby rodina měla ještě víc možností, jak si péči uspořádat. V programu také počítáme se snížením daní pro rodiny s dětmi, zejména pro ženy navracející se do zaměstnání, protože současný daňový systém je velmi znevýhodňuje. Narovnání těchto nespravedlností nedovede rozdíly v mzdách žen a mužů smazat hned, ale rozhodně vede k jejich zmírnění,“ doplnila Pekarová Adamová.

Doporučeno
Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) 31. března 2021 13:00
Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104026 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse