Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. října 2021 13:29
Čas čtení 1:00
Adam Smeták

Nový volební průzkum: ANO míří za vítězstvím, ČSSD mimo Sněmovnu

Nový volební průzkum: ANO míří za vítězstvím, ČSSD mimo Sněmovnu
Zdroj: ODS/Úřad vlády ČR/Česká pirátská strana/volně k užití
NEWS VOLEBNÍ PRŮZKUMY
Uložit Uložené

Průzkum voličských preferencí zpracoval agentura STEM pro stanici CNN Prima News.

Made with Flourish

Necelý týden před tím, než se uzavřou volební místnosti vychází nový volební model, který si nechala televizní stanice CNN Prima NEWS zpracovat agenturou STEM. Podle něj Hnutí ANO mírně ztrácí, koalice SPOLU pomalu narůstá a lehce oproti minulému modelu stejné agentury ztratil koalice Pirátů a STAN.

Podle aktuálního modelu by se do Sněmovny dostala také SPD, KSČM a Přísaha. Potřebných 5 % pro vstup do dolní komory parlamentu by naopak nedosáhla vládní ČSSD.

Volby se odehrají již v pátek a sobotu 8. a 9. října. Voliči rozhodnou o nové podobě Sněmovny na příští 4 roky (pokud bude sestavena vláda a nedojde k předčasným volbám). Podle aktuálního modelu STEM zatím každý sedmý volič váhá, koho půjde volit a zda vůbec půjde volit. Model reflektuje stav věcí v době zhruba deseti dní do voleb. 

Podle něj by volby vyhrálo hnutí ANO, které by získalo 27,3 % hlasů. Druhá by skončila koalice SPOLU s 21,4 % a třetí koalice Pirátů a STAN, která by dosáhla výsledku 17,4 %. Podle průzkumu stejné agentury, ale vládní hnutí ANO ztrácí. Na začátku září dosahovalo ještě podpory 32,4 %. Potvrzuje se také trend poklesu koalice Pirátů a STAN a růstu preferenci druhé opoziční koalice SPOLU.

Metodika předvolebního výzkumu agentury STEM pro CNN Prima News

> Vzorek byl složen z 1247 respondentů ve věku 18 a více.
> Sběr dat probíhal od 24. září do 30. září 2021.
> Televizní stanice neuvádí, jakou metodou byl proveden sběr dat a jakým způsobem probíhal výběr vzorku respondentů
Domů
Sdílet
Diskuse