Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2021 9:44
Čas čtení 1:08
Martin Adam Pavlík

Americký inženýr čelí obvinění ze špionáže. Informace o nukleárních ponorkách chtěl vynést v sendviči s burákovým máslem

Americký inženýr čelí obvinění ze špionáže. Informace o nukleárních ponorkách chtěl vynést v sendviči s burákovým máslem
Zdroj: Getty Images/Smith Collection/Gado
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Jonathan Toebbe pracoval pro americkou vládu od roku 2012, přičemž držel přísně tajné bezpečnostní prověrky a specializoval se na námořní jaderný pohon.

Jak uvádí CNBC, podle ministerstva spravedlnosti 42letého Toebbeho zatkli v sobotu v Západní Virginii spolu s jeho 45letou manželkou Dianou poté, co umístil paměťovou kartu s tajnými informacemi do předem dohodnuté mrtvé schránky v Jefferson County.

V trestním oznámení obsahujícím obvinění ze špionáže vůči Jonathanovi Toebbemu vláda uvedla, že námořní inženýr amerického námořnictva s přístupem k vojenským tajemstvím odevzdal přísně tajné informace o konstrukci amerických ponorek třídy Virginia poháněných jadernou energií. Obviněný porušil zákon o atomové energii, který omezuje zveřejňování informací týkajících se atomových zbraní nebo jaderného materiálu.

Domů
Sdílet
Diskuse