Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. října 2021 16:15
Čas čtení 3:41
Tereza Šnajdrová

Kdo jmenuje premiéra, když toho nebude prezident Zeman schopen? Zeptali jsme se ústavního právníka

Kdo jmenuje premiéra, když toho nebude prezident Zeman schopen? Zeptali jsme se ústavního právníka
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky
NEWS MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

S ústavním právníkem Markem Antošem o prezidentu Miloši Zemanovi, jeho schopnosti vykonávat funkci a případném dalším postupu, pokud by došlo k jeho odvolání.⬇️

Prezident Miloš Zeman byl jen den po volbách do Poslanecké sněmovny, tedy v neděli 10. října, převezen do Ústřední vojenské nemocnice, kde leží na anesteticko-resuscitačním oddělení. Jeho hospitalizace byla pro veřejnost velmi nečekaná, neboť Hrad ještě v sobotu tvrdil, že se hlava státu připravuje na povolební vyjednávání.

Mnoho lidí včetně politiků a médií si proto nyní láme hlavu nad tím, jaký je skutečný zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana a co by se stalo v případě, že by nebyl schopen vykonávat svojí funkci.

REFRESHER se proto spojil s ústavním právníkem doc. JUDr. PhDr. Markem Antošem, Ph.D., LL.M. z Právnické fakulty Univerzity Karlovy a získal pro tebe odpovědi na otázky, které se v současné chvíli pravděpodobně honí hlavou nám všem.

Doporučeno
Zeman je stabilizovaný, v nemocnici může zůstat až tři týdny Zeman je stabilizovaný, v nemocnici může zůstat až tři týdny 10. října 2021 19:04

Prezident Miloš Zeman byl v neděli hospitalizován na jednotce intenzivní péče a ÚVN neposkytl souhlas, aby veřejnost informovala o jeho zdravotním stavu. Může Hrad takové podstatné informace občanům tajit?

Každý člověk má ústavně zaručené právo na soukromí, což platí i pro prezidenta republiky. V případě veřejně působících osob však může být o něco omezenější než u ostatních lidí: sami se dobrovolně rozhodli ucházet o veřejné funkce, musí tedy počítat s tím, že je veřejnost podrobí větší míře kontroly. Občané podle mého názoru nemají právo znát každý detail, ale měli by dostat informace nezbytné k tomu, aby mohli posoudit, zda prezidenta republiky zdravotní stav neomezuje ve výkonu úřadu.

Jak se Sněmovna, Senát či veřejnost dozví, zda je prezident i nadále schopen vykonávat svoji funkci?

Jestliže by přetrvávaly pochybnosti o zdravotním stavu prezidenta republiky, bylo by podle mne legitimní, aby jej Poslanecká sněmovna a Senát vyzvaly k tomu, aby jim poskytl podrobnější informace, na základě nichž by mohly rozhodnout. Pokud by takovou výzvu nevyslyšel, nemají sice žádný nástroj, jak ho k tomu přimět, mohl by to však být další signál, že je na místě použití čl. 66 Ústavy.

To, že prezident není schopen vykonávat úřad, může podle Ústavy rozhodnout právě Sněmovna a Senát. Říká Ústava i to, v jakém stavu hlava státu musí být, aby mohla být odvolána? 

Podle čl. 66 Ústavy se Poslanecká sněmovna a Senát usnáší na tom, že prezident republiky nemůže „svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat“. Pokud k tomu dojde, přechází jeho pravomoci na další ústavní činitele, zejména na předsedu vládu a předsedu Poslanecké sněmovny. Prezidentem republiky však zůstává a jestliže se jeho stav změní, znovu se ujme i svých pravomocí.

Doporučeno
Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ 8. března 2023 21:30

Posouzení, zda byly v konkrétním případě naplněny podmínky pro tento postup, by bylo v rukou Ústavního soudu, na který se prezident republiky může obrátit, pokud s usnesením podle čl. 66 nesouhlasí. Pokud by mu Ústavní soud vyhověl a usnesení komor Parlamentu zrušil, získá prezident své pravomoci zpět. Úkony, které v mezidobí vykonal předseda vlády či předseda Poslanecké sněmovny, však zůstanou nadále platné.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104622 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda je nutné, aby se prezident účastnil povolebních vyjednávání
  • Kdo by jmenoval premiéra, pokud by toho prezident nebyl schopen
  • Zda může prezident jmenovat předsedu vlády i bez osobní přítomnosti
  • Co by nastalo v případě, že by hlava státu zesnula
Domů
Sdílet
Diskuse