Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2021 18:07
Čas čtení 1:50
Adam Smeták

Polsko nezakázalo školačkám krátké sukně, aby nedráždily spolužáky a učitele. Pravda je složitější

Polsko nezakázalo školačkám krátké sukně, aby nedráždily spolužáky a učitele. Pravda je složitější
Zdroj: TASR - Milan Kapusta
NEWS POLSKO
Uložit Uložené

Článek publikovaný na serveru Novinky.cz nepopisuje situaci v Polsku korektně.

„V Polsku zakázali školačkám krátké sukně. Aby nedráždily spolužáky a učitele.“ Článek s tímto titulkem vyšel v sobotu odpoledne na serveru Novinky. Autor Pavol Minárik v něm píše, že polské dívky „nesmí chodit do škol s odhalenými rameny či v krátkých sukních, aby svým vzhledem nedráždily spolužáky a učitele.“ Minárikův text vyznívá tak, že Polsko zavedlo jakýsi povinný „dresscode“ pro dívky na školách, a to z důvodů souvisejících se sexualitou. Pravda je, ale, jak zjistil magazín REFRESHER, trochu jinde.

Redakce prostudovala text na serveru Gazeta Wyborcza, ze kterého Novinky čerpaly, dohledala další dostupné informace a zkontaktovala se s ředitelem Polského institutu v Praze Maciejem Ruczajem, aby získala bližší vhled do skutečné situace v Polsku. 

Žádný takový zákon neexistuje

„Školy spadají v Polsku většinou pod samosprávy. O pravidlech oblékání žáků rozhodují ředitelé jednotlivých škol. Žádné nové zákonné opatření v této věci neexistuje a ani nevím, že by bylo plánováno,“ potvrzuje Ruczaj fakta, která redakce ověřila u dalších polských redakčních zdrojů. 

Doporučeno
Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly 3. prosince 2023 6:00

„Citace ze článku o ‚výchově k ctnosti‘ je nesprávně připsána ministru Czarnkovi. Ve skutečnosti ji vyslovil v rozhovoru pro média jeden z jeho poradců Paweł Skrzydlewski (nechám na okraji, že jako filosof používá trochu jiný význam slova „ctnost”). Nejde tedy o žádné nařízení či zákon,“ dodává Ruczaj.

Faktem je, že takové nařízení skutečně neexistuje. Text deníku Gazeta Wyborcza ani nic takového netvrdí. Popisuje pouze situaci na dvou školách v pomořanském vojvodství, kde mělo dojít k výše popisovaným nařízením ohledně oblékání dívek na školách.

Zavádět měl i původní zdroj

„V tomto konkrétním případě máme navíc do činění se dvoustupňovou manipulaci: V článku v deníku Gazeta Wyborcza se píše o dvou školách v pomořanském vojvodství, kde došlo k nařízením týkajícím se oblečení studentů. Článek na novinky.cz je záměrně formulován tak, aby se tato nařízení jevila jako plošná, celostátní a zavedená ministerstvem školství. Zajímavou dohrou je, že – jak poukazuje (liberální a kriticky vůči vládě) portál NaTemat – dokonce ani původní zpráva Gazety není přesná. Ve skutečnosti se v jedné ze zmíněných škol jednalo o názor jedné z učitelek, bez jakýchkoliv dopadů. Druhá škola nereagovala, ale podle všeho i tady nešlo o žádné oficiální vyhlášky,“ dodává Ruczaj.

Ministr školství Przemysław Czarnek, který měl dle Novinek uvedená pravidla iniciovat, je konzervativní politik, který se do své funkce dostal v roce 2020. Netajil se tím, že hodlá kurikulum rozšířit o náboženský obsah, a z jeho vyjádření lze číst, že s liberálními názory ve školství nesouzní. 

Polsko je katolickou baštou Evropy

Polsko je za své postoje například k LGBT+ komunitě či potratům dlouhodobě kritizováno. Často i právem. Proslulé „zóny bez LGBT“ existují (ale nemají žádný právní dopad). Faktem je také to, že nový polský protipotratový zákon prakticky vylučuje legální interrupce. Pro EU a západní styl života je toto za hranou. Za hranou je ale také démonizování Polska založené na nedostatečné novinářské práci.

Domů
Sdílet
Diskuse