Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. listopadu 2021 15:06
Čas čtení 1:34
Ilona Hobzová

Do škol se vrací plošné testování. Nová opatření začnou platit 29. listopadu

Do škol se vrací plošné testování. Nová opatření začnou platit 29. listopadu
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS ANDREJ BABIŠ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Plošné testy na covid ve školách proběhnou 22. a 29. listopadu

Do škol se vrátí plošné testování na Covid-19 a od 29. listopadu dojde k zpřísnění opatření, jejichž konkrétní podobu představí vláda v pátek. Reaguje tak na zvyšující se počty nakažených. Pro Blesk to řekl premiér Andrej Babiš.

Plošné testy se podle Babiše do škol vrátí 22. a 29. listopadu. Druhý zmiňovaný termín bude zároveň dnem, kdy začnou platit nová opatření, která vláda oznámí v pátek. Babiš už dříve naznačil, že tato opatření budou pro další vývoj epidemie zásadní.

Podle ministra školství Roberta Plagy je návrat k plošnému testování správným krokem„Podle názorů odborníků jde o opatření, které přispívá k bezpečnějšímu prostředí a zajištění prezenční výuky na školách,. Tento názor dlouhodobě zastávají odborníci i ministerstvo,“ řekl Plaga prostřednictvím své mluvčí REFRESHERu. Ministerstvo je podle něj připraveno uvolnit testy, které jsou uloženy u státních hmotných rezerv, aby je školy mohly v daných termínech využít. 

Andrej Babiš v pořadu Ptám se já, pane premiére zopakoval informaci z ranní tiskové konference, že ačkoli už jsou vládou v demisi, nepřestávají pracovat. A nejvíce se nyní zabývají právě zhoršující se situací v souvislosti s rostoucím počtem nakažených. „Jsme zodpovědní vůči občanům ČR, protože situace s covidem se dramatizuje a je to v pohybu,“ uvedl Babiš s tím, že všechny kroky jsou konzultovány také se zástupci nové vlády.

Doporučeno
„Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? 13. června 2023 15:29

Podle Babiše by se o opařeních nemělo mluvit jako o znevýhodňování neočkovaných, ale jako o opatření v jejich prospěch. Odmítá také, že by nová očkovací kampaň, kterou vláda plánuje, byla příliš drsná. „To je skutečnost. A včera to řekl perfektně pan Kubek. Když byla povodeň, tornádo, tak jsme viděli tu škodu. Tu devastaci a katastrofu. Ta katastrofa je tady. Za dveřmi JIP a někteří tomu nevěří. Lidé mi píšou, že si vymýšlím, že covid neexistuje. To je realita,“ řekl pro Blesk. Prioritou tak zůstává přesvědčování lidí, aby se nechali očkovat.

Dosluhující premiér odmítl, že by za jeho vlády došlo k lockdownu nebo k tomu, že bude očkování povinné„Bylo by to fajn, ale my riskujeme, že přijdeme o ty lidi. I ty pečovatelky. My s tím nesouhlasíme, za naši vlády s tím nesouhlasíme a nesouhlasíme ani s locdownem, ale je nějaký plán, jak motivovat lidi, aby se očkovali,“ sdělil.

Domů
Sdílet
Diskuse